• 06/06/2013
  • |     BB

«Huidig beleid doet energieprijs tegen 2030 drastisch stijgen»

Prioriteiten die België momenteel heeft vastgelegd – met focus op hernieuwbare energiebronnen en gascentrales - zullen elektriciteitsprijs drastisch doen stijgen, stelt studie besteld door VBO.

Trefwoorden: #boston consulting, #energie, #vbo, #wathelet

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE – VBO liet de Boston Consulting Group een studie uitvoeren naar – onder meer – de gevolgen van het huidige overheidsbeleid voor zowel de private als de industriële verbruikers van energie in België.

Uit het rapport 'Shaping a vision for Belgium’s Power Landscape’ van BCG: 'De ontwikkeling van een nieuwe productiemix op basis van hernieuwbare energie en van gascentrales vereist een directe investering van ongeveer 24 miljard euro tegen 2030.'

De conclusies die het bureau aan zijn studie vastknoopt, zijn - zacht uitgedrukt - zonder meer alarmerend voor de verbruikerszijde: 'Deze investeringen en de eraan verbonden exploitatie- en onderhoudskosten gaan de elektriciteitskosten voor een gemiddeld gezin op jaarbasis met ongeveer 250 euro (+40%) doen stijgen. En de elektriciteitsprijs voor de industriële afnemers gaat er bijna door verdubbelen (+90%)'.

Volgens Boston Consulting worden beslissingen op elektriciteitsgebied worden vaak genomen zonder voldoende begrip van de volledige economische implicaties voor de samenleving, in het bijzonder op lange termijn.

Het bureau berekende zelf wat die implicaties zullen zijn. Zo stelt het dat 'de geleidelijke uitstap uit de kernenergie vereist dat het land ongeveer 17,4GW nieuwe productiecapaciteit ontwikkelt (rekening houdend met de upgrades van de bestaande centrales) tegen 2030'.

En ook: 'De verwachte netto toename met ongeveer 7GW van de gasgestookte productiecapaciteit tegen 2030 zal de CO2-uitstoot bij de elektriciteitsproductie met ongeveer 9,1 miljoen ton doen stijgen – een groei met 60% ten opzichte van het niveau van 2013'.

Er zijn nog meer verontrustende voorspellingen. Zo stelt het rapport dat het hoge percentage gas in de elektriciteitsproductiemix onze afhankelijkheid van de gasexporterende landen of de invoer van stroom uit de buurlanden, nog zal vergroten: 'Dit houdt in dat België voor 80% van zijn toekomstige stroomvoorziening op invoer aangewezen zal zijn'.

Wat we al wisten was dat er nieuwe uitdagingen rijzen om de stabiliteit van het net te verzekeren. Dat houdt verband met het instabiele aanbod uit zon en wind, maar ook, zo stelt het bureau, met het feit dat voor het samenstellen van de energiemix in België voorrang wordt gegeven aan de toevoer vanuit de hernieuwbare energiebronnen.

De door het VBO bestelde studie moet gezien worden tegen de achtergrond van het plan-Wathelet over de stroombevoorrading in ons land. In dat dossier zou de Belgische regering volgende week knopen moeten doorhakken.


ACHTERGROND
Voor zijn prognoses gaat BCG uit van de prioriteiten die in het huidige beleid geformuleerd zijn:
(1) De uitstap uit de kernenergie zal worden afgerond in 2025
(2) België wil zijn productiecapaciteit op basis van hernieuwbare energie verhogen tot meer dan 10GW in 2030, tegen ongeveer 4,6GW vandaag
(3) De 0,9GW productiecapaciteit van de Belgische steenkoolcentrales verdwijnt in de loop van het komende decennium aangezien die centrales buiten dienst gaan gesteld worden (verouderd) en de Belgische overheid schijnt afgezien te hebben van nieuwe steenkoolcentrales
(4) De nieuwe conventionele elektriciteitscentrales, die nodig zijn voor de bevoorradingszekerheid in België, zullen gasgestookt zijn, wat de productiecapaciteit voor elektriciteit op basis van gas van ongeveer 6,5GW vandaag zou verhogen tot 13,5GW in 2030.