• 06/06/2013

Kunstmestfabrikant wint chemieprijs met nieuwe koelingstechniek (+video)

OCI Nitrogen heeft de Responsible Care-prijs 2013 gewonnen voor duurzaam ondernemen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door chemievereniging VNCI.

Trefwoorden: #chemievereniging, #koelingstechniek, #Kunstmest, #Kunstmestfabrikant, #OCI Nitrogen, #VNCI

Lees verder

research

( Foto: Screenshot video VNCI )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit innovatieve project is uitgevoerd onder de noemer: COOL! Emissie naar nul, productie omhoog. De kunstmestfabrikant had het plan opgevat om de productie uit te breiden maar de benodigde milieuvergunning eiste een emissiereductie van 174 ton naar 10 ton per jaar. Dat is met conventionele luchtkoeling niet haalbaar.

Medewerkers van OCI Nitrogen hebben vervolgens naar een oplossing gezocht en deze gevonden. Het bedrijf past nu een - voor de kunstmestindustrie unieke - techniek toe: indirecte koeling met water. Dit heeft drie voordelen: de stofemissie is nu nihil, het bespaart energie, en de productie neemt toe.

Volgens de jury speelde de overheid een belangrijke rol bij dit milieuproject. Zij stelden dat deze OCI Nitrogen meer tijd gaf tijdens de onderhandelingen waardoor er uiteindelijk een betere oplossing is gekomen. Verder vond de jury dat hoewel de technische oplossing specifiek ontworpen is voor dit bedrijf, de procedureaanpak een voorbeeld is voor de hele chemische sector.

Ook het publiek koos via een online stemming OCI Nitrogen als winnaar uit. De twee andere genomineerden waren Dow Benelux (Procesveiligheid: alleen genoegen nemen met 0 incidenten) en de Ondernemingsraad van DSM Fibre Intermediates (Duurzame inzetbaarheid van eigen én firmamedewerkers naar een hoger plan).


(LH)

Video: