• 07/06/2013

Innovatieve inzet smartphone voor meten van fijnstof

iSPEX organiseert binnenkort een nationale meetdag voor fijnstof in de lucht waarbij minimaal 10.000 mensen verspreid door Nederland met hun smartphone metingen verrichten.

Trefwoorden: #fijnstof, #iSPEX, #meten, #metingen, #smartphone

Lees verder

nieuws

( Foto: iSPEX )

ENGINEERINGNET.NL -- Doel van het onderzoek is om gezondheidsrisico’s van fijnstof beter in kaart te brengen. Er is nog precieze datum geprikt, omdat voor de meting blauwe lucht nodig is.

Streven is om een dag uit te kiezen waarop het mogelijk is om door het hele land te gaan meten. Een eenvoudig opzetstukje met gratis app verandert een iPhone in een wetenschappelijk verantwoord meetapparaat. Door het maken van een foto via het opzetstukje van een helder stuk hemel, is het mogelijk fijnstof te meten.

Als 10.000 mensen in Nederland meerdere metingen verrichten levert dit een grote hoeveelheid informatie op. Dit wordt gecombineerd met metingen van professionele apparatuur, waaronder het SPEX-instrument dat in ontwikkeling is. SPEX staat voor Spectropolarimeter for Planetary EXploration (SPEX).

Het iSPEX-team bestaat uit leden afkomstig van Sterrewacht Leiden, SRON, RIVM, KNMI, TU Delft en NOVA. Zij zijn allen werkzaam in de ontwikkeling of gebruik van instrumentatie en interpretatiemodellen voor onderzoek naar de aarde, andere planeten in ons zonnestelsel en planeten rond andere sterren (exo-planeten).

Vorig jaar won iSPEX de Academische Jaarprijs ter waarde van 100.000 euro voor realisatie van dit project. Met het geld zijn onder meer de opzetstukjes geproduceerd. Deze zijn gratis verspreid aan donateurs van het Longfonds en abonnees van KIJK, Know How en Zo Zit Dat.

Via www.ispex.nl zijn de opzetstukjes nog te bestellen.

Als deze nationale meetdag succesvol resultaat oplevert, bestaat het plan om ook te gaan meten naar fijnstof in andere Europese landen of tijdens een vulkaanuitbarsting.


(LH)