• 10/06/2013
  • |     BB

Scholieren pakken koperdiefstallen technisch aan

'Collège technique Aumôniers du travail' uit Charleroi haalt eerste prijs binnen van BERT, een wedstrijd van NMBS en Infrabel voor derde graadsscholieren mechanica-elektriciteit.

Trefwoorden: #Belgian Railways Competition for Technicians, #Infrabel, #koperdiefstallen, #NMBS

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor deze tweede editie van BERT - de Belgian Railways Competition for Technicians - moesten de scholieren een oplossing vinden voor een bijzonder actuele uitdaging: het onderbroken circuit van een aardingslus.

Dat is jammer genoeg een steeds terugkerend probleem: onderbrekingen vinden plaats door natuurfenomenen zoals blikseminslagen, maar ook door kabeldiefstallen.

De zeven deelnemende ploegen verdedigden hun inzending voor een professionele jury, samengesteld uit ingenieurs en deskundigen van Infrabel.

Ze toonden dit jaar een paar knappe staaltjes probleemoplossend denken. “Het niveau lag hoger dan vorig jaar”, zegt jurylid Solange Lens. Voor de prijsuitreiking hield de jury rekening met diverse aspecten, zoals de betrouwbaarheid, de robuustheid en de kost van de materialen.

De eerste prijs, een cheque van 4.000 euro voor de school en Eurostar-tickets naar Londen voor de leerlingen, ging naar het Collège technique Aumôniers du travail uit Charleroi.

Er werd ook een speciale juryprijs uitgereikt aan Jens Hamers van het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. Hij was immers de enige deelnemer die zijn project van begin tot eind alleen heeft afgewerkt: een krachttoer waar de jury danig van onder de indruk was.

Met het initiatief willen NMBS en Infrabel naar eigen zeggen 'de ontelbare boeiende technische projecten benadrukken die bestaan binnen de spoorweggroepen en waarvoor ze jaar na jaar op zoek gaan wordt naar nieuw talent'.


CITAAT
Mireille Protin, Recruitment Manager: “Met BERT hebben we een reëel technisch project ontwikkeld binnen de spoorwegen waar derdegraads technici hun competenties in de praktijk kunnen toetsen."

ERELIJST
2e prijs: Arts&Métiers uit Erquelinnes (cheque van 2.000 euro voor de school en tickets naar Parijs voor de leerlingen)
3e prijs: VIIO Nijverheid uit Tongeren (cheque van 1.000 euro voor de school en tickets naar Amsterdam voor de leerlingen)
Prijs voor originaliteit: Technisch Instituut Heilig Hart Hasselt (cheque van 750 euro voor de school en Go-Pass voor de leerlingen)
Prijs voor ecologie: Githo uit Nijlen (cheque van 750 euro voor de school en Go-Pass voor de leerlingen)
Speciale juryprijs: Provinciaal Technisch Instituut uit Kortrijk (cheque van 750 euro voor de school en Go-Pass voor de leerlingen)
Publieksprijs: VIIO Nijverheid uit Tongeren (cheque van 750 euro voor de school en Go-Pass voor de leerlingen)