• 10/06/2013
  • |     BB

Het Nieuwe Werken: ‹Kenniswerkers willen meer op kantoor werken›

Het Nieuwe Werken is niet allemaal rozengeur en maneschijn: het kan zelfs tot onbalans in de organisatie leiden. Want ‹werknemers kunnen zich onvoldoende profileren›, is de conclusie van een

Trefwoorden: #job, #nieuwe werken, #steelcase, #teleworling, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Steelcase )

ENGINEERINGNET – Uiteraard heeft 'Het Nieuwe Werken' - plaats- en tijdsonafhankelijk werken - zijn voordelen. Er wordt bijvoorbeeld vaak naar gekeken als dé oplossing om het fileleed en de ermee gepaard gaan irritatie te verzachten.

Dat is een valabele optie, althans vanuit het perspectief van de overheid – die een oplossing moet aandragen – en het bedrijfsleven – dat met veel 'verloren' werkuren af te rekenen krijgt door de files en het bij sollicitaties steeds moeilijker krijgt kandidaten van verder weg te verleiden.

En de werknemer van zijn of haar kant is evenmin gelukkig. Files veroorzaken irritatie, maar maken het leven ook duurder, zeker als ze betekenen dat ook nog eens (dure) opvang voor de kinderen moet gezocht worden.

Dissonante stemmen
Maar er gaan meer en meer dissonante stemmen op. Het Nieuwe Werken is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Integendeel, bleek op een debat ingericht door Steelcase in Nederland, 'de verschillende generaties geven op verschillende manieren invulling aan het begrip work-life balance, waardoor het gevaar dreigt dat ze letterlijk en figuurlijk langs elkaar heen werken'. En het is precies de mix van jong en oud die zo verrijkend is. Steelcase is een bedrijf gespecialiseerd in het organiseren en inrichten van kantoorruimtes.

Zo stelde bijvoorbeeld Thijs Huis in ’t Veld, Senior Consultant bij IPMMC Consult, tijdens het debat dat 'jonge medewerkers een hoge werkdruk ervaren en voortdurend op zoek zijn naar manieren om efficiënter te werken'.

'Jongere medewerkers laten het waar en wanneer zij werken veel meer afhangen van de activiteiten die zij die dag of die week zakelijk en privé op de planning hebben staan. Dus meer activiteitgedreven en op ad-hoc-basis. Jongeren zijn het ook meer gewend om overal en altijd te kunnen werken. Werk en privé lopen bij hun meer op een natuurlijke manier in elkaar over'.

Bedrijven en organisaties moeten dus op een of andere manier de faciliteiten scheppen om tijd en afstand te overbruggen, zodat mensen ondanks hun verschillende voorkeuren en werkpatronen toch effectief kunnen samenwerken.

Technologie alleen volstaat niet
Maar alleen het bieden van technologische ondersteuning is niet voldoende. Want tegelijkertijd neemt het belang van het kantoor als plek waar mensen in het algemeen en vertegenwoordigers van de verschillende generaties in het bijzonder sociaal samen kunnen werken enorm toe.

Waar mensen vroeger naar kantoor gingen om (individueel) te werken, wordt het nu vooral dé plek om collega’s te ontmoeten, te vergaderen en samen te werken, stelt Steelcase.

Marjette Slijkhuis, docent Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool Groningen: "Fysiek samen zijn zorgt ervoor dat mensen er meer lol in hebben en effectiever samenwerken. Anders ontstaat er al snel een gebrek aan afstemming." Exit Het Nieuwe Werken dus?

'De bewering die Slijkhuis doet, wordt alvast bevestigd door de praktijk waar momenteel een kentering zichtbaar is. Waar de afgelopen jaren steeds meer mensen thuis, in de trein of in het café gingen werken, zien we nu het omgekeerde gebeuren', meent Steelcase.

'Kenniswerkers komen er meer en meer achter dat samenwerken met collega’s onontbeerlijk is voor de effectiviteit van hun werkzaamheden en om die reden gaan ze weer meer op kantoor werken. Het waren met name de jongere medewerkers die de afgelopen jaren veel van hun werkzaamheden buiten de muren van het kantoor verrichtten. Zij hebben in de praktijk ervaren dat dit niet altijd werkt en dat op kantoor werken veel voordelen biedt, zoals de mogelijkheid om zich te profileren'.

Bianca Krijgsman-Van Gulik, Directeur Nederland van Steelcase Solutions: ‘Door de vergrijzing van veel organisaties en ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken, is het belangrijker dan ooit dat het kantoor een verbindende rol vervult en mensen samenbrengt. De werkomgeving zal naast individuele werkplekken derhalve moeten bestaan uit samenwerkplekken en informele ontmoetingsruimtes."

Onbalans dreigt
Opeenvolgende generaties zorgen ervoor dat de cultuur van een organisatie ‘gezond’ blijft. De jongste generatie brengt nieuwe ideeën in, zorgt voor een nieuwe dynamiek en zorgt ervoor dat sociale patronen van een organisatie, zoals samenwerken, communiceren, kennisdelen, worden ververst.

De oudere generaties brengen op hun beurt hun ervaring over op de jongere generaties en brengen hen in contact met hun netwerk, wat belangrijk is met het oog op kennisborging binnen een organisatie. Kortom, de wisselwerking tussen verschillende generaties is essentieel voor een organisatie.

Het gevaar dat dreigt is dat door de vergrijzing en het feit dat mensen vandaag de dag langer doorwerken, organisaties in onbalans raken, temeer daar de oudste generaties een steeds groter deel van het personeelsbestand vormen.

De vernieuwende invloed die de jongere generatie medewerkers met zich meebrengt, dreigt het hierdoor af te leggen tegen de dominante afremmende cultuur van de oudere generaties. Het risico ontstaat dat energie uit de organisatie wegvloeit, besloten de deelnemers aan het debat. Voldoende stof tot nadenken dus.