• 26/06/2013

Groene gazonmest uit Drentse urine

Na een pilot van twee jaar is nu het eerste zakje kunstmest overhandigd aan gedeputeerde Henk van de Boer.

Trefwoorden: #Drente, #Drentse provinciehuis, #gazonmest, #toilet, #urine, #Waterschap Hunze en Aa's

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, pas aangelegd gazon )

ENGINEERINGNET.NL -- Gebruik maken van het toilet in het Drentse provinciehuis in Assen heeft extra nut gekregen: dit gebouw is één van de eerste publieke ruimtes in Nederland met gescheiden opvang van urine en ontlasting.

Waterschap Hunze en Aa's zorgt voor de afvoer en verwerking van het afvalwater via de rwzi Scheemda. Na zuivering blijft er kunstmest over, ofwel Groene Gazonmest.

Dit is mogelijk door de inzet van nieuwe techniek: met behulp van magnesium is de omzetting van fosfaat en stikstof naar het kristal magnesiumammoniumfosfaat (struviet) te realiseren. Deze kristallen zinken vervolgens naar de bodem en zijn makkelijk uit het water te halen.

Vervolgens zijn de kristallen te verwarmen wat leidt tot de productie van ammoniakgas, waarmee in een brandstofcel energie en warmte is op te wekken.

Dit project kreeg de toepasselijke naam Gele Stroom en Groen Fosfaat. Plan is om bij rwzi Assen de techniek ook in te voeren.

Groene Gazonmest is als mestvorm nog niet officieel erkend in Nederland en mag dus nog niet verkocht worden. Een wijziging in de wetgeving hiertoe wordt momenteel voorbereid.

De innovatieve techniek is ontwikkeld door adviesbureau HITC te Veendam en verder uitgewerkt door ingenieursbureau DHV.

Het project werd ondersteund met een subsidie vanuit het programma Kaderrichtlijn Water, een innovatieprogramma dat Agentschap NL uitvoert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Andere partners zijn: Waterschap Noorderzijlvest, kennisinstelling LeAF, magnesiumleverancier Nedmag, TU Delft en onderzoeksinstituut voor duurzame energie ECN.


(LH)