• 28/08/2013

Ecotron+ verheft Universiteit Hasselt tot Europese top in klimaatonderzoek

UHasselt wordt eerste universiteit in Vlaanderen met 12 ecosysteemkamers voor milieu- en klimaatonderzoek. Ze zullen openstaan voor zowel onderzoekers als toeristen uit hele wereld.

Trefwoorden: #Ecotron, #Ecotron+, #Field Research Centre, #ingrid lieten, #Nationaal Park Hoge Kempen, #uhasselt, #universiteit hasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE – “De Ecotron+ biedt een enorme wetenschappelijke meerwaarde voor het onderzoek aan de universiteit”, zegt dr. Natalie Beenaerts, projectcoördinator en verbonden aan het Centrum voor Milieukunde de UHasselt.

“Het zullen imposante, gesofisticeerde ecosysteemkamers worden waarin je heel wat parameters zoals de vochtigheid, de temperatuur en de CO2-concentratie semiautomatisch kan controleren, meten en manipuleren. Een dergelijke installatie laat ons toe om met meerdere labo’s, elk met verschillende expertises, grootschalig gezamenlijke onderzoeksprojecten op te zetten.”

De ecosysteemkamers komen in het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen en zullen deel uitmaken van het ‘Field Research Centre’ van de Limburgse universiteit.

De UHasselt wordt daarmee de eerste universiteit in Vlaanderen met zo'n researchcentrum. "De Ecotron+ is uniek", beaamt Beenaerts. “Enkel Frankrijk beschikt reeds over een gelijkaardige hoogtechnologische installatie."

Het gebouw zal een oppervlakte van 1.000 vierkante meter bestrijken en wordt meegefinancierd door de Vlaamse overheid. Naast de financiële inbreng van de universiteit, maakte Vlaams minister Ingrid Lieten er via de Herculesstichting 3,2 miljoen euro voor vrij. Voor het ontwerp werd in juli 2013 een architectuurwedstrijd uitgeschreven.

'De kamers moeten de uitvalsbasis voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit en natuurbeheer gaan vormen, maar het wordt ook een plek waar (internationale) studenten en onderzoekers hun inzichten in domeinen als biodiversiteit, ecologie, (bio)geografie, geologie en ecotoxicologie aan de praktijk te toetsen', aldus UHasselt.

De verwachting is dat Ecotron+ in 2014 operationeel is.


(Bert Belmans)

CITATEN
Rector Luc De Schepper: “Ik had onlangs nog een professor van de universiteit van Stanford op bezoek die in de wolken was over de geplande ecosysteemkamers en de locatie ervan in het Nationaal Park.”

Viceminister-president en minister van Innovatie Ingrid Lieten: “De onderzoeksresultaten die voortkomen uit de Ecotron+ zullen wereldwijd worden uitgedragen. Via de internationale netwerken gebeurt er een internationale uitwisseling van Vlaamse onderzoeksgegevens."

ACHTERGROND
De Ecotron+ is het resultaat van een partnerschap van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de Universiteit Hasselt, de onderzoeksgroep Planten en Vegetatie-Ecologie (PLECO) van de Universiteit Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos, en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.