• 17/09/2013

Triton neemt pneumatiekafdeling Rexroth van Bosch over

Bosch Rexroth verkoopt wereldwijde pneumatiekactiviteiten - Rexroth Pneumatics - aan investeringsmaatschapij Triton. De contracten hiervoor zijn naar verluidt onlangs getekend.

Trefwoorden: #Bosch, #boschrexroth, #pneumatiek, #rexroth, #techniek, #triton

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bosch Rexroth )

ENGINEERINGNET – Bosch Rexroth stoot zijn pneumatische divisie af. Het nieuws dat deze afdeling in de etalage stond, was al sinds het voorjaar van 2012 bekend maar tot nu was de Duitse groep er niet in geslaagd een overnemer te vinden. Sinds juni 2013 was Rexroth wel al ondergebracht in een zelfstandige werkmaatschappij.

'Het doel was extra groeikansen te creëren voor de langere termijn, met name in markten buiten de productieautomatisering waar Bosch Rexroth zich op richt', stelt de groep in een mededeling.

Wat precies de intenties van de Duits-Scandinavische overnemer Triton zijn, is niet helemaal duidelijk. Het fonds kondigt alvast 'gerichte investeringen' aan om Rexroth Pneumatics als zelfstandige onderneming te laten opereren.

Vast staat dat de automatiseringsmarkt volop aan het globaliseren en consolideren is. Zo nam enkele maanden geleden Schneider Electric nog Invensys over, en verwierf zich via de overname in één klap een groot marktaandeel in procesengineering. Dat is een activiteit waarin het van oudsher weinig kennis had opgebouwd, maar die perfect aansluit bij zijn eigen expertise in 'factory automation'.

De Fransen willen op die manier een vuist maken tegen conglomeraten als Siemens of ABB die wereldwijd de hele range van industriële automatisering kunnen aanbieden. Of de plannen van Triton in eenzelfde richting gaan – op eigen kracht, via overnames of zelf als onderdeel van een grotere groep - valt dus nog af te wachten. Belangrijk: ze geven aan vooral geïnteresseerd te zijn in lange termijninvesteringen. Niet cashen na de klassieke vijf jaar dus.

Peder Prahl, Directeur van de General Partner van Triton Fonds: "Rexroth Pneumatics heeft uitstekende kansen om te profiteren van de wereldwijde groei op het gebied van automatisering."

Sinds de oprichting in 1997 heeft Triton een investeringsportfolio in vooral middelgrote ondernemingen opgebouwd. Het investeringsvehikel richt zich veelal op Noord-Europa en concentreert zich op drie sectoren: industrie, commerciële dienstverlening en consumentenproducten/healthcare.

Afgesproken is naar verluidt 'dat geen mededelingen worden gedaan over de overnameprijs'. De verkoop is behoudens toestemming van de kartelautoriteiten.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Rexroth Pneumatics biedt wereldwijd werk aan circa 2.100 medewerkers, met onder meer productievestigingen in Laatzen/Hannover (Duitsland), Lexington (Verenigde Staten), Wujin (China), Eger (Hongarije) en Bonneville (Frankrijk).