• 19/09/2013

A15: straks de duurzaamste snelweg ter wereld?

Milieudefensie en Natuur & Milieu willen van de A15, een drukke verkeersader die de randstad verbindt met het oosten van Nederland, een duurzame snelweg maken.

Trefwoorden: #A15, #duurzaamste snelweg, #Milieudefensie en Natuur & Milieu, #milieuorganisaties, #verkeersader

Lees verder

Nieuws

( Foto: Project A15 )

ENGINEERINGNET.NL -- Doel van het project is om de vervuiling door auto’s sterk te verminderen. Daartoe komen in het gebied rondom de A15 zonnepanelen en windmolens die schone stroom opwekken voor het rijden in elektrische deelauto’s.

Langs de snelweg komen laadstations voor de elektrische wagens. De milieuorganisaties streven ernaar dat in 2015 40.000 automobilisten in 3.500 deelauto's op de A15 rijden. Uiteindelijk willen zij dat de A15 de meest duurzaamste snelweg ter wereld wordt.

Voor realisatie van dit project wordt er samengewerkt met de Nationale Postcode Loterij, Athlon Car Lease en Eneco als hoofdpartners. Andere partners zijn onder meer Rijkswaterstaat, ANWB, provincie Gelderland, Rotterdam Climate Initiative en Nederland Elektrisch.

Realisatie vindt plaats door bewoners en bedrijven uit de omgeving van de A15 mede-eigenaar te laten worden van een windmolenpark, zonnepanelen te laten plaatsen, of door elektrische deelauto’s aan te schaffen of te leasen. Ook gaan rijscholen les geven in elektrische auto's. Zelfstandigen (ZZP-ers) kunnen met flinke subsidie een elektrische auto aanschaffen.

De eerste projecten zijn onlangs gerealiseerd. Zo heeft het Zuid-Hollandse Business Center Meetz! sinds kort een volledig elektrische deelauto, een Nissan Leaf. Ook in Industriepark Kleefse Waard te Arnhem is zo'n auto beschikbaar: gratis voor alle werknemers van het park voor afspraken door heel Nederland. Verder rijdt de technische dienst van dit park in elektrische Mega’s, er is een snellader en vijf gewone laadpalen.

Tot half december kunnen mensen hun lease auto bij Athlon Car Lease voor een elektrische wagen omruilen. Het is nu nog mogelijk om tot 2018 te profiteren van 0% bijtelling voor elektrische auto’s. Per 1 januari 2014 gaat die bijtelling namelijk omhoog.

Een aantal rijscholen gaat een maand lang een elektrische lesauto gebruiken, zodat elke leerling minimaal één rijles in de elektrische Nissan Leaf krijgt. Daarmee maken zeker 1.250 leerlingen kennis met de elektrische auto. Na de start in Hoogvliet en Spijkenisse gaan rijscholen in Wijchen, Ede en Boven-Leeuwen deelnemen.

Natuur & Milieu heeft met Zondag Solar een doe-het-zelf-pakket ontwikkeld, speciaal geschikt om zonnepanelen op kleine daken te installeren. Dit pakket bestaat uit drie zonnepanelen die circa 210 kWh per stuk opleveren, een omvormer en montagemateriaal. Kosten zijn 1.350 euro.


(LH)

Video: