• 01/10/2013

NMBS eist garanties van Siemens over lopend contract van 1,8 miljard euro

Aankondiging van Siemens om wereldwijd 15.000 banen te schrappen, verontrust NMBS: het eist garanties dat er geen repercussies zijn voor de lopende contracten ter waarde van 1,8 miljard euro.

Trefwoorden: #Bouffioux, #Descheemaecker, #desiro, #fyra, #Nmbs, #siemens, #spoorwegen, #techniek, #treinstel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE -- Dat de besparingsronde van Siemens veel partners en klanten van Siemens verontrust, blijkt uit de reactie van spoorbedrijf NMBS.

Voor de spoorwegen staat er veel op het spel: het kan zich niet opnieuw imagoschade zoals tengevolge van het Fyra-debacle veroorloven, en moest begin 2013 het Duitse engineeringconcern al eens op de vingers tikken wegens teveel technische mankementen aan de al geleverde treinstellen van het 'Desiro'-model.

De Belgische spoorwegen hebben namelijk een order lopen bij Siemens voor de constructie van niet minder dan 305 treinstellen. De oplevering van deze Desiro-stellen is volop bezig, en er rijden er al meer dan 100 op het Belgische spoornet. Begin februari waren dat er nog maar een 60-tal. Bovendien zijn ook de 120 bestelde locomotieven al afgenomen.

Ook voor dit al rijdende materiaal zijn met het Duitse concern afspraken gemaakt over onderhoud en kwaliteitsopvolging. Alles bij elkaar – constructie, opvolging en onderhoud - goed voor een contractwaarde van meer dan 1,8 miljard euro (1,425 miljard euro bij het afsluiten van het originele contract in 2008).

CEO Marc Descheemaecker heeft, zo laat het spoorbedrijf weten, daarom met Siemens België contact opgenomen met de vraag naar mogelijke repercussies op de lopende engagementen en om er zich van te vergewissen dat de kwaliteitsopvolging contractueel gewaarborgd is. "Noch NMBS noch de Belgische treinreiziger mogen hier gevolgen van ondervinden", zo stelt hij in een mededeling.

Volgens Belgisch CEO van Siemens, André Bouffioux, zijn er alvast geen problemen: "Het gaat niet om een nieuw besparingsprogramma, maar de uitvoering van een bestaand plan, grotendeels reeds afgesloten in 2013."

Volgens de topmanager 'wordt de levering van de Desiro-motorstellen niet getroffen'. Hij wijst er ook op dat Siemens in België geen onbelangrijke leverancier is voor systemen voor openbaar transport in het algemeen. Ook voor Siemens staan dus – rechtstreeks en onrechtstreeks - grote bedragen op het spel.


(Bert Belmans)