• 02/10/2013

Grote technologie bedrijven: Europa strijdveld patent trollen

Vijftien techreuzen, waaronder Apple, Cisco en Samsung, stuurden onlangs een brandbrief aan de Europese Unie waarin zij waarschuwen voor peperdure patentrechtszaken door nieuwe wetgeving.

Trefwoorden: #Apple, #Europa, #patenten, #Samsung, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Samsung, de galaxy S4 collectie )

ENGINEERINGNET -- Vanaf 2015 geldt er in de hele Europese Unie een nieuwe patentregelgeving. Deze wetgeving verschilt nu nog per land. Belangrijkste wijziging van het nieuwe stelsel is dat het oordeel van een rechter in een patentzaak gelijk geldt voor de hele EU en niet alleen voor het land waarin de zaak aanhangig is gemaakt. Er komt ook een centraal Europees hof voor beroepszaken.

Nu schrijven vijftien grote technologiebedrijven in een brandbrief aan de Europese Unie dat de nieuwe wetgeving gaten vertoond, zodat misbruik door patent trollen op de loer ligt. Patenttrollen bestaan bij de gratie van het opkopen van patenten van uitvinders of bedrijven.

Probleem is dat rechters de mogelijkheid hebben om eerst een verbod op verkoop van een product op te leggen, en pas daarna de claim op het patent gaan onderzoeken. Door de nieuwe wetgeving gaat zo'n verkoopverbod gelijk voor de hele EU gelden.

Patenttrollen kunnen dus een Europees land uitzoeken met de meeste kans van slagen op zo'n verkoopverbod. Mocht de rechter dit opleggen dan heeft zo'n trol veel speelruimte om een schikking af te dwingen, tegen een hoge prijs.

Tot de ondertekenaars behoren verder Microsoft, BlackBerry, Cisco, Hewlett-Packard, Intel, Yahoo, Adidas, ARM Holdings, Bull SAS, de European Semiconductor Industry Association en het Syndicat de l'Industrie des Technologies de l'Information.

Sommige van deze bedrijven klagen elkaar in de Verenigde Staten regelmatig aan waar het gaat om patentinbreuk, zoals in het geval van Apple en Samsung. Nu sluiten zij echter de gelederen.


(Lydia Heida)