• 03/10/2013

Aantal onderhoudsvacatures in Antwerpse haven verdubbelt volgende jaren

De komende 2,5 jaar zijn er in de regio Antwerpen-Waasland dubbel zoveel onderhoudstechnici en monteurs nodig dan in 2011, stellen Voka en Alfaport. Luc Luwel: "We moeten af van mismatch."

Trefwoorden: #alfaport, #job, #luc luwel, #maintenance, #onderhoud, #techniek, #vacature, #Voka

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- In totaal gaat het om 4.400 openstaande vacatures in de Antwerpse haven en hinterland, maar dat cijfer is inclusief alle andere beroepen zoals expediteurs, commercieel bedienden maar ook ICT’ers en boekhouders.

Een en ander blijkt uit de competentiebarometer van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Alfaport Antwerpen, de federatie van havengebonden en logistieke bedrijven.

Voor de tweejaarlijkse competentiebarometer bevragen de organisaties telkens 170 industriële en logistieke ondernemingen uit de regio. Er wordt om harde cijfers gevraagd over het aantal werknemers dat nodig is, naar het soort jobs en de vereiste competenties.

Zo moeten er in de komende twee jaar 2.510 vacatures worden ingevuld in de industrie en 1.892 jobs bij de haven- en logistieke bedrijven.

"Dat zijn geen statistische extrapolaties maar absolute cijfers die we rechtstreeks uit de antwoorden afleiden. Het werkelijke cijfer voor de hele regio ligt dus nog een stuk hoger", benadrukt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder bij de Kamer.

De bevraging levert dit jaar opmerkelijke resultaten op. In absolute cijfers is er het meest vraag naar procesoperatoren en onderhoudselektriciens. Er is een verdubbeling van de vraag naar monteurs in metaalconstructie en de vraag naar onderhoudstechnici neemt het sterkste toe. Al bij al zullen er in de industrie tot 124% méér vacatures zijn dan twee jaar geleden.

Luwel: "De Antwerpse chemie en industrie zoekt vooral mensen met een degelijke TSO of bacheloropleiding. 99 % van de elektromechaniciens die vandaag afstuderen, vinden binnen het jaar werk. Dat zegt genoeg."

"Het kan niet dat er aan de ene kant bij onze bedrijven tientallen vacatures meer dan een half jaar blijven openstaan, terwijl aan de andere kant honderden jonge en allochtone werkzoekenden niet aan een job raken. Van die mismatch moeten we af."

PrIMA-project voor onderhoudstechniekers
Voka nam vorig jaar zelf het initiatief om de dringendste nood aan onderhoudstechnici te lenigen. "Samen met de VDAB, de industrie en Stedelijk Onderwijs hebben we het PrIMA-project opgestart", legt Luwel uit.

"Werkzoekenden krijgen een opleiding van een jaar in de procesindustrie, waarna ze een certificaat van onderhoudstechnicus verwerven. De eerste lichting is deze maand afgestudeerd en die hebben allemaal al een job."

Daarnaast hoopt de Kamer dat het idee van de Technische campus, zoals in het Antwerpse bestuursakkoord is opgenomen, snel gerealiseerd kan worden.

"Zo een campus op het snijpunt van haven en industrie zou zich specifiek op knelpuntjobs kunnen richten en zou voor de perfecte kruisbestuiving zorgen tussen onderwijs en bedrijfsleven", besluit de gedelegeerd bestuurder.


(Bert Belmans) (foto : Voka, Luc Luwel)