• 04/10/2013

Urine geschikt voor groei micro-algen

Onderzoek van de Nederlandse Wageningse universiteit toont aan dat urine geschikt is als grondstof voor micro-algen, waarvan weer biobrandstof en chemische stoffen zijn te maken.

Trefwoorden: #chlorella sorokiniana, #gehydrolyseerd, #Kanjana Tuantet, #micro-algen, #Urine, #Wageningen University

Lees verder

research

( Foto: Wageningen University )

ENGINEERINGNET -- Uit de studie van onderzoekster Kanjana Tuantet blijkt dat micro-algen net zo hard groeien op onverdunde urine als op substraten die gangbaar zijn bij de kweek van algen.

Tuantet testte micro-alg Chlorella sorokiniana op verschillende varianten urine: vers, mannelijk, vrouwelijk en gehydrolyseerd.

Urine bevat van nature al stikstof en fosfor, wat op zich prima meststoffen zijn. De alg groeide dan ook snel op de verse urine, maar er bleek nog wel extra ijzer, zink, koper en mangaan nodig te zijn. Bij gebruik van gehydrolyseerde urine moest daarbij ook nog eens magnesium worden toegevoegd.

Micro-algen zijn te gebruiken als bron voor eiwitten en andere groene chemicaliƫn, maar ook voor biobrandstoffen en meststoffen.

Om het onderzoek te gaan commercialiseren, is het nodig een aantal knelpunten op te lossen. Voor grootschalige teelt van algen op urine is een hoogtechnologisch systeem nodig: de algensoep wordt namelijk zo dik dat licht er nauwelijks tot doordringt. Een systeem waarin de algen door dunne buizen stromen kan dat probleem ondervangen, maar dat kost veel meer geld dan bijvoorbeeld kweekvijvers in de open lucht.

Om deze kosten te ondervangen is het nodig om ook andere waardevolle producten uit de algen te winnen, omdat productie voor biobrandstof niet zoveel geld oplevert. Ook wil Tuantet onderzoeken of algensoorten die meer geld opbrengen ook in urine groeien.

De resultaten van proeven met algen die groeien op onverdunde urine zijn gepubliceerd in het septembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Applied Phycology.


(Lydia Heida)