• 21/10/2013

Industriële gasveer beheerst loopkat voor veiligere mobiele vouwkranen

De toepassing van industriële gasveren bij mobiele vouwkranen helpen tonnen zware massa's in geval van nood veilig af te remmen.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #Doedijns, #Industriële gasveer, #Spierings Kranen, #vouwkranen

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer en Spierings Kranen )

ENGINEERINGNET -- Constructeurs verbinden met industriële gasveren meestal machine-elementen die het openen en sluiten van deuren, kappen, deksels of luiken ondersteunen en van de gebruiker een gedeelte van de operationele krachten overnemen.

In dit toepassingsgeval verlangt het bewegen van een metalen pen weliswaar niet veel kracht, maar het helpt tonnen zware massa's in geval van nood veilig af te remmen. De toepassing van gasveren bij mobiele vouwkranen bewijzen dit op indrukwekkende wijze.

Wie zegt, dat katten altijd behendig zijn en gasveren meestal langzaam werken? De samenwerking tussen ACE Stoßdämpfer GmbH, zijn distributeur in Nederland Doedijns B.V., wijst gezamenlijk met de Nederlandse onderneming Spierings Kranen in een heel andere richting - en wel zeer ver naar boven.

Dat met de kat is snel verklaard. Het gaat bij de oplossingen uit Nederland niet om de inzet van levende dieren, maar om ca. 200 kg zware loopkatten. Als zodanig worden de onderdelen van een kraan aangeduid, die langs een draagarm beweegbaar zijn en die overeenkomstig voor de beweging van de hijskabel langs de boom zorgen. Deze bomen kunnen afhankelijk van het gebruik en gewicht horizontaal tot 30 graden schuin omhoog worden gebruikt.

De sinds 1987 bestaande onderneming Spierings Kranen B.V. geldt in heel Europa als innovator en ook als marktleider in het bereik van de mobiele vouwkranen. In de Noord Brabantse stad Oss produceert de onderneming voor de Europese landen kranen in verschillende afmetingen.

Afhankelijk van de vraag of een klant behoefte heeft aan een mobiele opvouwbare kraan met vier, vijf, zes of zeven assen, wordt onder leiding van chef Leo Spierings de juiste oplossing geproduceerd.

Zo ontstaan kranen met verschillende bereiken. En met hun afmetingen correleren ook de toegelaten gewichten voor de loopkatten. Want hoe verder de belasting van de loodrechte steun verwijderd is, hoe groter het kantelmoment wordt. Daaruit volgt, dat de katten bij 60 meter bereik met tot 1,7 ton, bij kleinere afstanden tot 18 ton gewicht belast kunnen worden.

Industriële gasveren voor de noodstop en in de parkeerpositie van kranen belangrijk
Vanwege de pure afmetingen van de individuele kraanopdrachten en omdat continu hoge eisen aan stevigheid en veiligheid worden gesteld, heerst tijdens de productie grote zorgvuldigheid. Maar hoe goed een mobiele kraan ook is ontworpen, een uit te sluiten restrisico ligt in de bedieningen van de bewegende kraandelen.

Bijzondere aandacht verdienen de kabels, die hiervoor als middel dienen. Want onder de enorme belastingen dreigt op de lange duur een kabelbreuk. De daarbij behorende stroomuitval zou in schuine stand tot een ongecontroleerde beweging van de kat leiden. De hoge massa's zouden weer, eenmaal in beweging gebracht, tot immense schades kunnen leiden. Dit verhinderen was en is de taak van industriële gasveren.

Door katrollen voorgespannen, schuiven deze in geval van nood uit, drukken een borgpen uit, die dan in de steunbalkconstructie van de boom inhaakt en daarmee de kat samen met het gewicht in korte tijd stopt. Naast de noodstop-functie spelen gasveren bovendien een belangrijke rol bij de positionering van de kraandelen in geparkeerde toestand: Ze zorgen dan voor een veilige houvast van de dankzij de gasveren geborgde delen.

Omdat het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Spierings Kranen B.V. onder de leiding van Leo Spierings zich op de toekomst oriënteert en steeds de bestaande concepten verbetert, werden kort geleden ook de tot dusver gebruikte gasveren getest.

Doedijns B.V., als adviserende onderneming maakte Spierings op nieuwe industriële gasveermodellen van ACE opmerkzaam, die duidelijk snellere uitschuifsnelheden tonen dan de voorheen gebruikte van een andere aanbieder.

Industriële gasveren van ACE remmen niet alleen sneller af
In de overschakeling naar gasveren in de mobiele vouwkranen en de aanbiederswisseling werd na enige test toegestemd, omdat de nieuwe machine-elementen niet alleen door hun uitschuifkrachten en -snelheden konden overtuigen.

Als voordeel bleek ook, dat ze in verschillende posities kunnen worden gemonteerd. Een overtuigend argument, vooral als de bevestiging - zoals in dit geval - bij sommige mobiele vouwkranen achteraf geschiedt.

Dankzij het advies van Doedijns konden de optimale gasveren inclusief de bevestigingspunten snel bepaald worden. Een omstandigheid die integratie bovendien vergemakkelijkt. Zo werd uit het grote productaanbod van de in Rheinland gevestigde demperspecialist ACE het model met de omschrijving GS-28-500-EE-1300 bepaald.

Bij een slag van 500 mm vertoont deze grote gasveer met een doorsnede van 28 mm een uitschuifkracht van 1.300 N. Dat is genoeg, om de borgpen snel en veilig uit te drukken. Bovendien werden twee verdere, kleinere gasveren van ACE aangebracht. De beide modellen van type GS-19-50-AA-250N komen ieder bij 50 mm slaglengte op een uitschuifkracht van 350 N.

Ze dienen daarmee ook niet als noodstopper of als parkeerinrichting, maar zorgen in de constructie voor tegendruk. De kat is daarmee weliswaar niet in de zak, maar men kan er zeker van zijn, dat de loopkat van een mobiele vouwkraan van Spierings Kranen B.V. altijd stevig vergrendeld is, wanneer dat nodig is.


Techniekkasten:
Grote keuze: Bij ACE zijn industriële gasveren niet hetzelfde als industriële gasveren

Gasdrukveren:, gastrekveren en tandem-gasdrukveren: Deze drie basisvarianten staan een bijna oneindig aantal constructiemogelijkheden toe en dat, hoewel of juist omdat ze in veel dingen vergelijkbaar zijn.

Allemaal onderhoudsvrije, inbouwklare en gesloten systemen, werken ze onder druk staand met een stikstofgas. In elke willekeurige inbouwpositie zij ze daarbij in staat, hun werk in omgevingstemperaturen van -20 ° C tot 80 ° C te verrichten.

Ook gemeenschappelijk is hun lange levensduur, die op de materialen van hun zuigerstang en een geïntegreerd glijlager en een vetkamer terug te voeren is. Een verder criterium dat deze machine-elementen verenigt is de verscheidenheid aan passende accessoires en verbindingsdelen. Hetzelfde geldt voor de variabiliteit van de uitschuifkrachten en slaglengtes.

De verschillen liggen vooral in de manier van functioneren. ACE gastrekveren werken volgens het omgekeerde principe van de gasdrukveren. Door de gasdruk in de cilinder wordt de zuigerstang naar binnen getrokken.

Bij de gastrekveer is het zuigerveeroppervlak tussen de zuigerstang en de binnenbuis cruciaal voor het functioneren. Bij de gasdrukveren daarentegen is het functioneren in de vorm van een krachttoename afhankelijk van de verhouding van de doorsnede van de zuigerstang tot de binnendoorsnede van de cilinder en daarbij nagenoeg lineair.

Bij inschuiven van de zuigerstang van de drukveer stroomt daarbij stikstof door een dempingsboring in de zuiger van de zuigerzijde naar de zuigerstangzijde. De stikstofvulling wordt door het zuigerstangvolume verdicht. De stijgende druk is verantwoordelijk voor de krachtverhoging.

Speciaal voor zware kleppen en luiken met grote openingshoek biedt ACE de tandemgasveren aan. Deze worden gekenmerkt door een hoge aanvangs- en een geringe uiteindelijke kracht.

Ze bezitten twee in serie geschakelde drukbuizen met verschillende uitschuifkracht en progressie en zijn zo in staat, twee krachtgebieden af te dekken. Deze zijn exact op elkaar afgestemd en worden op de gevraagde bewegingsleer aangepast.

Op bestelling zijn alle modellen als roestvast stalen variant verkrijgbaar. In dit geval voldoen de machine-elementen aan de hygiënerichtlijnen van de medische technologie en levensmiddelenindustrie.

Gastrek- en gasdrukveren zijn bovendien in talrijke speciale lengtes, -slagen, afdichtingen en andere speciale uitvoeringen leverbaar.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.