• 23/10/2013

Van Rompuy: ”Renovatie van gebouwen kan 2 miljoen jobs creëren”

EU-budget voor renovatie gebouwen verdubbelt tot 23 miljard euro om sterk verouderde Europese gebouwenmarkt grondig te renoveren. Dat kan 2 miljoen jobs opleveren tegen 2020.

Trefwoorden: #economie, #europa, #jobs, #renovatie, #van rompuy

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie, Herman Van Rompuy )

ENGINEERINGNET - Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, pleit in een recent interview voor geldbesparende grondige renovaties in de sterk verouderde gebouwenmarkt. De renovatie kan volgens hem tegen 2020 maar liefst twee miljoen jobs creëren in Europa en een stimulans zijn voor innovatie.

Bovendien is de renovatie van deze gebouwen sowieso essentieel, omdat 90% daarvan morgen nog steeds gebruikt zullen worden.

Energiebesparing tot 75% mogelijk
De gebouwen in Europa zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het primaire energieverbruik. Grondige renovaties kunnen dit percentage tot drie kwart verminderen en de energierekening evenredig doen dalen.

Als Europa zijn doelstellingen met betrekking tot de vermindering van de CO2-emissies tegen 2050 wil halen, dan moeten we volgens Renovate Europe jaarlijks 3% van al onze gebouwen grondig renoveren.

Standaard renovaties leveren een gemiddelde energiebesparing van 20 tot 30% op. Met grondige renovaties die de huidige technologie optimaal gebruiken, is een vermindering tot 75% mogelijk.

Vandaag wordt in Europa jaarlijks ongeveer 1% van het gebouwenpark gerenoveerd. De vraag is of de Europese Richtlijn Energie-efficiëntie voor de nodige verhoging zal zorgen. Velen betwijfelen dat.

Europees budget
Positief punt is het Europees budget 2014-2020, waarmee het bedrag om investeringen te ondersteunen in projecten die gebouwen energie-efficiënter maken wordt verdubbeld naar ongeveer 23 miljard euro. Dit budget wordt tussen 21 en 24 oktober gestemd in de plenaire sessie van het Europees Parlement.

Deze investeringen zullen beschikbaar zijn vanuit drie bronnen: European Regional Development Fund (ERDF), Cohesion Fund en het European Social Fund.

In het European Regional Development Fund, is het maximum van 4% bestedingen aan energie-efficiency in gebouwen vervangen door een verplichte investering in duurzame energie, waarin energie-efficiëntie vervat zit. Dit kan variëren van 12 tot 20% naargelang van de ontwikkelingsgraad van de regio.


(bron: Agoria / Euractiv)