• 08/11/2013

Algaecom gaat grootste Europese algenkwekerij opzetten

De kwekerij komt te liggen in de Eemshaven of het industriegebied bij Delfzijl en krijgt een omvang van 2,5 tot 3 hectare.

Trefwoorden: #Algaecom, #algenkwekerij, #bitumenrecyclingfabriek, #Icopal, #Zeolyst

Lees verder

nieuws

( Foto: Icopal )

ENGINEERINGNET.NL -- Algaecom ontwikkelt productielocaties waar algen duurzaam groeien op basis van reststoffen. Bedrijven uit de regio kunnen de geplande kwekerij van CO2 en restwarmte voorzien.

Onlangs sloot het bedrijf met succes een test af bij bitumenrecyclingfabriek Icopal in Hoogkerk. Vorig jaar is hier een proefinstallatie van 100 vierkante meter gebouwd om de CO2-uitstoot van deze fabriek deels af te vangen.

Deze CO2 dient als voedingsstof voor de algen: zodoende verdubbelen ze zich elke 36 tot 48 uur. De geoogste algen worden vervolgens tot olie geperst en zijn te gebruiken bij het produceren van bitumen. Dit is nog nergens ter wereld eerder toegepast. Ook valt van de geoogste algen plantaardige eiwitten voor de veevoerindustrie te maken.

Dit proefproject is het resultaat van een samenwerking met de Hanze Hogeschool en ontving subsidie uit het Innovatief actieprogramma (IAG) van de Provincie Groningen.

Algaecom is ook betrokken bij projecten in Delfzijl en op de Dairy Campus in Leeuwarden. Voor het project in Delfzijl zijn er 240 vierkante meter aan algenreactoren gebouwd bij Zeolyst.

Bij de productie van zeolieten komt ook CO2 vrij, wat wederom dient als voedingsstof voor de algen. Restwarmte van Zeolyst wordt gebruikt om ook in het koude seizoen een hoge productie van algen mogelijk te maken.


(Lydia Heida)