• 08/11/2013

Coalitie van regio’s moet Vlaanderen stem geven in Europees industriebeleid

Minister-president Peeters wil dat Vlaanderen als regio prominentere rol speelt in Europees industrieel beleid. Een coalitie van 10 regio's, het 'Vanguard Initiative', moet dat waarmaken.

Trefwoorden: #economie, #kris peeters, #vanguard, #vanguard initiative, #vlaanderen

Lees verder

nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE – In februari 2014 zal de Europese top van regeringsleiders een ‘Industrial Compact for Growth and Jobs’ lanceren. Om hun stem te laten horen op deze topontmoeting, slaan tien regio's, waaronder Vlaanderen, de handen in elkaar in het 'Vanguard Initiative'.

Via deze coalitie van regio's willen de tienen stem in het kapittel verwerven om het industriële beleid van Europa mee te bepalen.

Als regio heeft Vlaanderen in principe geen stem in de Europese besluitvorming. Die rol is voorbehouden aan de federale regering. Kris Peeters heeft in het verleden al duidelijk gemaakt op zoek te zijn naar pistes om Vlaanderen op een of andere manier toch mee aan de Europese onderhandelingstafel te schuiven.

Kris Peeters: “We werken nu aan een gemeenschappelijk standpunt dat we aan de Europese instellingen zullen overmaken in de aanloop naar de Europese Raad van februari. Daarnaast zullen we bekijken hoe onze ‘smart specialisation’ strategieën – zoals het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering – elkaar kunnen versterken om zo echte Europese industriële clusters van de toekomst te vormen."

De tien zien 'slimme specialisatie' en het vormen van gespecialiseerde clusters, als de beste manier om groei aan te moedigen en nieuwe industriële markten te ontwikkelen, zoals biogebaseerde industrieën, geavanceerde productie- en sleuteltechnologieën, duurzaam bouwen, milieuvriendelijke voertuigen, smart grids en gepersonaliseerde gezondheidszorg.

Het Vanguard Initiative zal deze principes nu naar verluidt verder uitwerken in concrete voorstellen en nodigt ook andere regio's uit zich bij hun coalitie te voegen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De overige negen zijn Baskenland, Lombardije, Klein-Polen, Noordrijn-Westfalen, Skåne län, Pirkanmaa, Schotland, Wallonië en Zuidoost-Nederland.