• 22/11/2013

Zilte aardappel wint Climate Adaptation Business Challenge

Zilt Proefbedrijf Tested on Texel heeft een aardappelsoort ontwikkelt die groeit op verzilte landbouwgrond en te besproeien is met brak water.

Trefwoorden: #Climate-KIC, #Climate Adaptation Business Challenge, #Kennis voor Klimaat, #Universiteit Utrecht, #verzilting van landbouwgrond, #Wageningen UR, #Zilte aardappel

Lees verder

nieuws

( Foto: Zilt Proefbedrijf, screenshot youtube video )

ENGINEERINGNET.NL -- Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd neemt de verzilting van landbouwgrond toe door kweldruk en toenemende droogte.

Dit was voor de oprichter van Zilt Proefbedrijf, Arjen de Vos, reden om een zilte aardappel te ontwikkelen. Deze aardappel heeft een heel rijke minerale samenstelling en een bijzonder goede smaak, aldus De Vos.

Hij krijgt nu als winnaar van deze klimaatwedstrijd 25.000 euro toegekend. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek naar hoe de zilte aardappel op grote schaal valt te telen. Hiervoor gaat onder meer een stuk grond van 3 hectare worden gepacht. In ieder geval is de aardappel binnenkort in kleine volumes op de markt verkrijgbaar.

De Climate Adaptation Business Challenge is de eerste wedstrijd voor ondernemers ter wereld waar het gaat om producten die bestand zijn tegen klimaatverandering. De wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van twee andere projecten: Kennis voor Klimaat, een onderzoeksprogramma van de Universiteit Utrecht en Wageningen UR, en Climate-KIC, een Europees project voor het op de markt brengen van klimaatinnovaties.

Drie andere ondernemers wonnen ook een prijs. Leon Simons ontwikkelde een ronde bakplaat van glas waar mensen in Ethiopiƫ platte broden op kunnen bakken. Hiervoor is veel minder brandhout nodig dan de traditionele bakplaten van klei, zodat het houtkap uit Ethiopische bossen voorkomt.

Rutger van Hogezand gaat een drone uitrusten met vochtsensoren zodat boeren precies kunnen meten hoeveel water de gewassen nodig hebben. Dit voorkomt overdadig sproeien en verhoogt de opbrengst.

Arnold van Vliet won een prijs voor zijn plan om Nature Today op te zetten, een multimediale website met nieuws uit de natuur. Doel is om te duiden wat er in de natuur speelt en hoe planten en dieren reageren op veranderingen in het weer en het klimaat.


(Lydia Heida)