• 02/12/2013

Het Zweedse AnoxKaldnes plant een bioplasticfabriek in Heerenveen

Het gaat om een investering van 10 tot 30 miljoen voor de bouw van een fabriek die afval uit de kassen omzet naar bioplastic.

Trefwoorden: #afgekeurde tomaten, #AnoxKaldnes, #beschadigde paprika’s, #bioplasticfabriek, #Heerenveen, #plantafval, #Poly Hydroxy Alkanoaten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, verpakkingsmateriaal uit bioplastics )

ENGINEERINGNET.NL -- AnoxKaldnes werkt met onderzoeks- en adviesbureau KNN, dat verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen, samen voor het opzetten van deze fabriek. Dit zal werken bieden aan circa 10 mensen.

Momenteel testen beide bedrijven het nieuwe productieproces, onder meer in een proefinstallatie bij Wetterskip Fryslân. Grondstof voor het bioplastic is plantafval, afgekeurde tomaten en beschadigde paprika’s uit lokaal gelegen kassen.

Dit wordt omgezet naar een sap met veel vetzuren. Door dit sap te mengen met slib waar bacteriën in zetten, ontstaat voor hun een waar voedselparadijs. Zodra ze dit voedsel wordt onthouden, raken ze dermate in de stress dat ze een natuurlijk polymeer aanmaken. Dit polymeer is PHA, ofwel Poly Hydroxy Alkanoaten.

In Zweden staat een proeffabriek om onderzoek te doen naar het scheiden van de bacterie en het polymeer. De resultaten hiervan zijn dermate positief dat het plan is opgevat voor het bouwen van deze fabriek. De locatie bij Heerenveen is ideaal omdat er vlakbij een slibontwateringsinstallatie van het waterschap is.

KNN zal deze fabriek ontwikkelen en beheren. AnoxKaldnes is wereldwijd actief als producent van biopolymeer en biogas. Daarnaast richt het bedrijf zich op biologische afvalwaterbehandeling.


(Lydia Heida)