• 04/12/2013

Biorizon chemiecampus wil aromaten uit agro-reststromen halen

Chemiecampus Biorizon in Bergen op Zoom wil verwacht groeiend tekort aan aromaten uit petrochemische industrie aangrijpen om processen te verduurzamen. Startbudget: 2,5 mio euro.

Trefwoorden: #agro, #biobase, #biobased delta, #biorizon, #onderzoek, #research, #sabic, #TNO, #vito, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Green Chemistry Campus )

ENGINEERINGNET -- De 'Green Chemistry Campus' Biorizon meldt dat het 2,5 miljoen startkapitaal van onder meer EFRO heeft verworven heeft voor zijn doelstelling om nieuwe technologie te ontwikkelen waarmee aromaten uit agro-reststromen kunnen gehaald worden. Dat betekent dat de groene campus effectief van start kan gaan.

De campus bevindt zich in Zuidwest-Nederland en meer bepaald op het terrein van SABIC Innovative Plastics in Bergen op Zoom, in de Biobased Delta. Dit laatste is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Maar het project wil zich niet laten afremmen door landsgrenzen, stellen de initiatiefnemers.

Willem Sederel, Directeur Biobased Delta: "Ook Biobase-Europe in Gent en Terneuzen wordt betrokken en op termijn willen we samenwerken binnen het grootste chemische cluster in de wereld, die van Antwerp-Rotterdam-Rhein-Ruhr. Dat past perfect in de Europese politiek die regio's wil versterken volgens het principe van 'smart specialisation'".

"De initiële focus ligt op de technologische ontwikkeling voor de productie van biobased aromaten voor hoogwaardige materialen, chemicaliën en coatings", stelt ook Florian Graichen van VITO.

"Op termijn mogen deelnemende bedrijven labexperimenten, demo-schaal proeven van geselecteerde technologieën en een uitgebreide kennis en patentportfolio van innovatieve procesroutes en nieuwe producten verwachten."

Biorizon, dat eerder 'Shared Research Center Biobased Aromatics' werd genoemd, is een grensoverschrijdend initiatief van TNO, VITO en de Green Chemistry Campus.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Aromaten maken een belangrijk deel uit van onze hedendaagse chemische bouwstenen. Niet alleen om brandstoffen, basischemicaliën of polymeren te kunnen produceren, maar ook om polymeer additieven, kleurstoffen, smaakstoffen en geuren te creëren.

De markt groeit 5 tot 10% per jaar. Op dit moment worden vrijwel alle aromatische bouwstenen uit fossiele olie gehaald. Daarom is het belangrijk om een technologie te ontwikkelen die de huidige aromatische bouwstenen vervangt door een alternatieve grondstof.

Schaliegas en schalieolie zijn snel opkomende alternatieven, maar in tegenstelling tot fossiele olie en nafta ontbreken aromatische verbindingen hierin.