• 12/12/2013

Horizon 2020 van start met 15 miljard EUR voor twee jaar

Vandaag lanceert de Europese Commissie een eerste oproep voor het indienen van projectvoorstellen voor Horizon 2020, het EU programma voor onderzoek en innovatie ter waarde van €80 miljard.

Trefwoorden: #EU, #financiering, #Horizon 2020, #research

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot website Horizon 2020 )

ENGINEERINGNET -- In de eerste twee jaar wordt meer dan 15 miljard EUR aan financiering toegekend om de Europese kenniseconomie te stimuleren. Daarbij krijgen twaalf gebieden in 2014/2015 speciale aandacht, waaronder gepersonaliseerde zorg, digitale veiligheid en slimme steden.

Voor het eerst heeft de Commissie financieringsprioriteiten vastgesteld voor de komende twee jaar, zodat onderzoekers en ondernemingen nu meer zekerheid dan ooit hebben over de richting die het onderzoeksbeleid van de EU uitgaat.

Voor de meeste oproepen voor de begroting voor 2014 kunnen vanaf vandaag al voorstellen worden ingediend, en in de loop van volgend jaar zullen er meer volgen. De financiering voor nieuwe projecten in 2014 alleen al bedraagt zo'n 7,8 miljard EUR, en is vooral gericht op de drie kernpunten van Horizon 2020.

De kerndomeinen omvatten wetenschappelijk onderzoek op topniveau, industrieel leiderschap (op vlak van ICT, nanotechnologieën, geavanceerde productie, robotica, biotechnologieën en ruimtevaart) en maatschappelijke uitdagingen in de sectoren van gezondheid, landbouw-, maritieme en bio-economie, energie, transport, klimaatactie, milieu, efficiënt gebruik van hulpbronnen en grondstoffen, reflexieve samenlevingen, en veiligheid.

Niet alle budgetten zullen gaan naar grote ondernemingen. De oproepen voor 2014-2015 omvatten 500 miljoen EUR over twee jaar, gewijd aan KMO’s middels een gloednieuw kmo-instrument.

Er zijn ook nieuwe regels opgesteld om 'vrije toegang' een vereiste te maken voor Horizon 2020, zodat de bekendmaking van de projectresultaten voor iedereen vrij toegankelijk zal zijn.


(Saskia Van Hoyweghen)

ACHTERGROND
Horizon 2020 is het grootste kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie ooit, met een zevenjarig budget van bijna 80 miljard EUR. Het grootste deel van de EU-onderzoeksfinanciering wordt toegekend op basis van vergelijkende oproepen tot het indienen van nieuwe voorstellen.

Meer info: Horizon 2020