• 30/12/2013

Range-IT gaat witte blindenstok met 8 meter reikwijdte ontwikkelen

Consortium van technologiebedrijven en onderzoeksorganisaties wil hightech navigatiesysteem voor blinden ontwikkelen met behulp van omgevingsanalyse en Time -of-Flight camera's.

Trefwoorden: #blind, #blindengeleide, #elitac, #ontwikkeling, #range-it, #SoftKinetic, #tno, #tno, #ugent

Lees verder

research

( Foto: Elitac / Range-IT )

ENGINEERINGNET - Een consortium van universiteiten en bedrijven in Nederland, België en Duitsland gaat een draagbaar hulpmiddel ontwikkelen dat blinden en slechtzienden een stuk mobieler moet maken. Het project kreeg de naam 'Range-IT' mee.

De bedoeling is dat de drie universiteiten en de drie bedrijven elk hun kennis inbrengen. Dat moet er toe leiden dat bijvoorbeeld de radius van obstakeldetectie van 1,5 meter - de traditionele afstand van de gekende witte stok – verhoogt naar 7 à 8 meter.

Daardoor zullen blinden en slechtzienden een grote mobiliteit krijgen, vooral bij het navigeren in onbekende gebouwen zoals bijvoorbeeld treinstations.

"Range-IT gebruikers zullen het systeem, dat goedkoper is dan een assistentiehond, overal mee kunnen nemen", stellen de zes. Om de navigatie te ontwikkelen, hoeft volgens hen geen nieuwe technologie ontwikkeld te worden: het volstaat om bestaande technieken op de juiste manier te combineren.

Leden van het consortium zijn SoftKinetic en de Universiteit Gent in België, Elitac en TNO in Nederland en Dräger & Lienert en TU Dresden in Duitsland.


(Bert Belmans)

TECHNISCH
Aan Belgisch-Duitse zijde willen SoftKinetic en de TU Dresden de nieuwste 3D -beeldherkenningstechnieken inzetten met behulp van Time -of-Flight camera's (ToF).

Het Belgische SoftKinetic staat sterk in 3D-visie en real-time omgevingsanalyse. Het bedrijf ontwikkelt al tien jaar technologie waarmee persoonlijke apparaten de mogelijkheid meekrijgen om steeds meer over de gebruiker, hun context en hun omgeving te weten te komen.

De UGent van zijn kant zal de leiding nemen in het 'User Centered Design'-proces. Het zal de gebruikseisen vertalen naar technische specificaties aan de hand van verschillende prototypes. Zowel het Industrial Design Center in Gent als Howest in Kortrijk zijn betrokken.

Aan Nederlandse zijde zullen TNO en Elitac zullen samen een tactiele display ontwikkelen waarmee de gebruiker feedback krijgt over obstakels door middel van vibraties rond het lichaam.

Elitac in Amsterdam – de coördinator van het project - richt zich op de ontwikkeling van innovatieve tactiele (voelbare) displays. Het recent gestarte bedrijf gaat werken op de grensgebied tussen het ontwikkelen van kennis en het aanbieden van concrete toepassingen.