Belgoprocess mag 1700 vaatjes met Nederlands radioactief afval verwerken

Belgische Belgoprocess mag historisch opgeslagen radioactief afval in het Nederlandse Petten verwerken. "De opdracht werd gegund na een openbare aanbesteding"

Trefwoorden: #afval, #belgoprocess, #covra, #ecn, #energie, #NRG, #nucleair, #petten, #radioactief

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgoprocess )

ENGINEERINGNET – Het Nederlandse Energieonderzoek Centrum Nederland – bekend als ECN – heeft de opdracht om het in Petten opgeslagen nucleaire afval verwerken aan Belgoprocess nabij het Belgische Mol gegund. Dat maakt het bedrijf bekend in een mededeling.

De bestelling – voor een niet nader genoemd bedrag – verloopt via NRG (Nuclear Research and consultancy Group), een volle dochter van ECN die instaat voor alle nucleaire activiteiten van het bedrijf.

Het gaat meer bepaald over de verwerking van Nederlands radioactief afval dat zich nog in Petten bevindt. Daar werd jarenlang radioactief afval opgeslagen totdat COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval, begin jaren negentig naar Zeeland verhuisde en een groot deel van het afval naar deze locatie overbracht.

In Petten bevinden zich steeds zowat 1.700 vaatjes, laat Belgoprocess weten, 'met laag- en middelactief afval'. Het zijn die vaten die het bedrijf gaat conditioneren en verwerken.

Dat zal gebeuren in de PAMELA-installatie op site 1 van Belgoprocess te Dessel nabij Mol in de Kempen. Deze installatie is ontworpen om laag-, middel- en hoogradioactieve afvalstoffen op een veilige en efficiënte manier te verwerken en te conditioneren.

Zodra het afval is geconditioneerd, gaat het terug naar Nederland om opgeslagen te worden bij COVRA.


ACHTERGROND
NRG is specialist in nucleaire services en telt ruim 500 medewerkers. NRG exploiteert de HFR en is in Europa marktleider in de productie van medische isotopen. In Nederland is NRG autoriteit op het gebied van stralingsbescherming. NRG heeft partners in wetenschap, industrie en gezondheidszorg.

Belgoprocess is een Belgisch bedrijf dat instaat voor de verwerking, de conditionering en de tussentijdse opslag van radioactieve afvalstoffen. Daarnaast focust Belgoprocess op de ontmanteling en de sanering van stilgelegde nucleaire installaties en de decontaminatie van materialen.Het bedrijf voert deze activiteiten uit op de site van de voormalige opwerkingsfabriek Eurochemic in Dessel (site 1) en in Mol (site 2).