• 09/01/2014

Infrabel: 25% minder treinen door rood licht in 2013

Sensibiliseringscampagnes en invoering automatisch stopsysteem TBL1+ werpen vruchten af, aldus Infrabel. Vergeleken met 2010 reed zelfs helft minder treinen op hoofsporen door rood licht.

Trefwoorden: #ETCS, #infrabel, #nbms, #seinvoorbijrijding, #spoor, #spoorweg, #TBL1+

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de verschillende actieplannen van Infrabel, NMBS en de andere operatoren daalde het aantal 'seinvoorbijrijdingen' op de hoofdsporen in 2013 met 25% ten opzichte van 2012, en zelfs met 46% in vergelijking met 2010, meldt Infrabel. Vorig jaar reden er 56 treinen door een rood licht, in 2012 waren dat er nog 75.

Dat heeft enerzijds te maken met de sensibiliseringscampagnes bij het spoorpersoneel, maar anderzijds ook de installatie van het automatische stopsysteem TBL1+.

Momenteel zijn alle belangrijke spoorknooppunten daar al mee uitgerust, en ook de NMBS is dat nu voor het rollend materieel in commerciële dienst het geval. NMBS ging na de treinramp in Buizingen het engagement aan TBL1+ tegen eind 2013 versneld in te voeren op zijn stellen.

De installatie van TBL1+ is overigens - althans hardwarematig, stelt Infrabel - perfect compatibel met het Europese stuurpostsignalisatiesysteem ETCS, het 'European Train Control System'. Dit systeem beschikt naast een automatische stopfunctie ook over een permanente snelheidsbewaking. Tegen eind 2022 wil Infrabel het volledige netwerk hebben uitgerust met ETCS.

Het ETCS-systeem voert een automatische remming uit wanneer een trein voorbij een rood sein rijdt én wanneer een trein bij het naderen van een rood sein op 300 meter afstand sneller dan 40 km/u rijdt.

"Het doel is een permanente verhoging van het algemene veiligheidsniveau op het volledig Belgisch spoornet waardoor het tot de top 3 van de veiligste spoornetten in Europa zal behoren", aldus Infrabel in een mededeling.


(Bert Belmans)