• 13/01/2014

Europese Centrale Bank stelt nieuw 10 euro biljet voor

In september dit jaar komt er een nieuw 10 euro biljet in circulatie. Het biljet werd vandaag aan het publiek voorgesteld.

Trefwoorden: #10 euro, #ECB, #eurobiljet, #fraude, #valsmunter

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Europese Centrale Bank )

ENGINEERINGNET - Het nieuwe biljet is het tweede in de reeks. In mei vorig jaar werd reeds het 5 euro biljet vernieuwd. En uiteindelijk zullen alle eurobiljetten vernieuwd worden.

Het nieuwe biljet verandert niet erg veel van uitzicht. Dezelfde hoofdkleuren worden bewaard maar het biljet bevat diverse nieuwe echtheidskenmerken om vervalsing tegen te gaan.

De Europese Centrale Bank investeert ook fors in nieuwe technologieën die de duurzaamheid en de levensduur van het biljet moeten verbeteren. Dit is vooral van belang voor de kleine coupures die veel gebruikt worden. Daardoor zal ook het milieueffect van de biljetten verbeteren.

Het is ook niet te onderschatten welke aanpassingen er nodig zijn voor bankbiljetapparaten. Na de lancering van het 5 euro biljet verschenen er immers berichten dat veel automaten het biljet niet aanvaardden. Bankautomaten maar ook ticket- en verkoopautomaten moeten aangepast worden om het nieuwe biljet te herkennen en aanvaarden.

Voor de circulatie van het biljet moeten de fabrikanten en leveranciers van bankbiljetmachines hun machines kunnen afstemmen op het nieuwe biljet. De ECB heeft hiervoor nu een Partnership Programme opgestart waarbij leveranciers en fabrikanten o.a. op voorhand biljetten ter beschikking krijgen en uitgebreid communicatie en informatiemateriaal in alle talen van de lidstaten.

De huidige biljetten blijven geldig en zullen geleidelijk uit circulatie worden genomen. De dag dat ze niet meer geldig zijn zal ruim op voorhand worden gecommuniceerd.


Saskia Van Hoyweghen)