• 16/01/2014

Vlaamse J-Tec scoort met bouw van menglijn in Thailand (+video)

Dit is Belgische engineering. Twee jaar geleden opende J-Tec kantoor in Bangkok en die investering werpt zijn vruchten af. Een recent project voor een cacaoproducent illustreert dat.

Trefwoorden: #doseren, #j-tec, #mixern menger, #schroeftransport, #solids, #techniek, #thailand

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube / J-Tec )

ENGINEERINGNET.BE – Belgische engineeringkennis wordt gewaardeerd op de wereldwijde exportmarkten. Deze stelling wordt dagelijks bewezen door verschillende van de Belgische (civiele) ingenieursbureaus, maar ook door typische industriële engineeringbedrijven zoals J-Tec in Kapellen bij Antwerpen.

Dat bedrijf, een dochter van Katoen Natie, boekt bijvoorbeeld hoe langer hoe meer succes in het Verre Oosten. 'We openden ongeveer twee jaar geleden een kantoor in Thailand', aldus J-Tec, 'en dat rendeert. Een mooi voorbeeld is een project dat we onlangs hebben verwezenlijkt voor een gerenommeerde producent van cacaoproducten'.

Deze klant vroeg een volledige menglijn te ontwerpen en te bouwen voor hun vestiging dicht bij Bangkok. Het bedrijf uit Kapellen kwam met een innovatieve oplossing voor de procesuitdaging en haalde uiteindelijk het project binnen.

De menglijn bestond voornamelijk uit 4 verschillende niveaus. Op het bovenste niveau zijn er verschillende weegbunkers met geïntegreerde filters geïnstalleerd die gevoed worden door verschillende pneumatische transporten.

Het eerste pneumatische transport verbond J-Tec met een bestaande premix-doseerinstallatie, bedoeld voor het vervoer van één specifieke premix naar de mengtoren. Het transport wordt voorzien van product door nieuwe schroeftransporten.

De tweede lijn is verbonden met een bestaand schroeftransport onder een bestaande silo, en de derde lijn zorgt voor de toevoer van suiker en melkpoeder gelost uit 4 bestaande FIBC-stations.

Omdat deze FIBC-stations al worden gebruikt voor een andere menglijn, moesten ook hier nieuwe schroeftransporten worden geïnstalleerd. J-Tec: 'De minimaal beschikbare ruimte onder de zakkenstorten maakte dit een hele uitdaging.

Op het tweede niveau worden de verschillende producten gedoseerd in een dubbelassige paddelmenger. Een dergelijk menger genereert tegelijkertijd 2 verschillende bewegingen, wat een homogene mix garandeert.

De menger is bovendien uitgerust met een valluik waardoor het product in één keer kan worden gelost in een onderstaande hopper. Op het derde niveau zorgt een tril zeef ervoor dat er geen ongewenste materialen in het eindproduct overblijven. Een extra metaalafscheider verzekerd op zijn beurt dat er geen metaal in het product zit.

Op het laatste niveau wordt het product verzameld in vier ontvangst hoppers. Dankzij een slimme opstelling, die het product gelijkmatig verdeeld, is een continue productstroom gegarandeerd.

Naar verluidt om kosten te besparen en de vooropgestelde levertermijn te respecteren, werd er beslist om gedeeltelijk samen te werken met lokale leveranciers voor de productie van de geïnstalleerde hoppers. Al het andere materiaal is gebouwd en verscheept vanuit Europa.


(Bert Belmans)