• 22/01/2014

Vermaasde netwerkaanbieder Meshbone overgenomen door nCentric

Technologie van Vlaamse ontwikkelaar van vermaasde netwerken haalde enkele jaren geleden wereldpers door voor BP beelden te streamen van onderwaterrobots tijdens olieramp in Golf van Mexico.

Trefwoorden: #bp, #de geest, #dredging, #ict, #iminds, #meshbone, #ncentric, #netwerk, #shell, #technologie, #vermaasd

Lees verder

Techniek

( Foto: Meshbone / nCentric )

ENGINEERINGNET.BE - Het ICT-incubatieprogramma van iMinds werpt zijn vruchten af. Jonge ondernemers en onderzoekers kunnen aankloppen bij het door Vlaanderen gefinancierde digitale onderzoekscentrum om zich te laten begeleiden bij het naar de markt brengen van hun idee.

Dat deed ook het Gentse Meshbone, die in het 'Start incubatieprogramma' stapte en nu een nieuwe groeifase aansnijdt door op te gaan in het Brugse nCentric.

nCentric is een snelgroeiend technisch bedrijf dat 'mesh networks' of vermaasde netwerken uitrolt voor de offshore olie-, gas- en baggermaatschappijen. Speciaal aan het Brugse bedrijf is dat het specifiek grootschalige netwerken ontwikkelt die tot acht radio’s per node ondersteunen, waar dit bij concurrerende systemen doorgaans beperkt blijft tot twee radio's.

Naar de toekomst toe zien de Bruggelingen naar verluidt ook heil in de draadloze 'mesh'-netwerktechnologie van Meshbone. De kracht van de Gentse netwerktechnologie is namelijk dat ze volledig op software is gebaseerd. Ze kan dus snel en kostefficiënt aangepast worden op vraag van een afnemer, en snel geïmplementeerd worden.

“nCentric levert netwerkoplossingen die een vlotte communicatie mogelijk maken tussen schepen en olie- en gasplatformen, of tussen schepen onderling die in de buurt van die platformen aan het werk zijn", aldus Mitch De Geest, CEO van nCentric. "Grote namen zoals Shell, BP America en Dredging International maken vandaag al gebruik van onze diensten.”

“Vandaag is een mijlpaal in de geschiedenis van Meshbone,” bevestigt Nik Van den Wijngaert, die in 2009 samen met Prof. Chris Blondia van de Universiteit Antwerpen aan de wieg stond van de start-up. "Dit toont overigens ook aan dat Vlaamse incubatieprogramma’s zoals dat van iMinds over de juiste instrumenten beschikken om start-ups in de ICT-sector de middelen te geven die ze nodig hebben om te groeien."

De technologie van Meshbone haalde enkele jaren geleden de wereldpers doordat BP beroep deed op Citymesh, ook een aanbieder van draadloze netwerken, die mocht instaan voor het streamen van de beelden van de onderwaterrobots tussen de werfschepen en het controlecentrum op de boorplatformen tijdens de olieramp in de Golf van Mexico. Citymesh gebruikte daarvoor de netwerksoftware van Meshbone.

Om welk overnamebedrag het gaat, is niet vrijgegeven.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Bij de draadloze vermaasde netwerken van Meshbone 'springt' een bericht als het ware van de ene node op de andere tot het uiteindelijk zijn bestemming heeft bereikt. Op die manier is het niet langer nodig om een vaste verbinding tussen de toegangspunten te voorzien, wat vaak duur en moeilijk te realiseren is. Mesh networks worden vooral bij telefonie en radiocommunicatie gebruikt.

COMMENTAAR
Het hoeft bij de overname van jonge bedrijven - gelukkig! - niet altijd over de inkoop van een veelbelovende technologie door een buitenlandse multinational te gaan. In dat geval blijven doorgaans noch de technische kennis noch de zakelijke beslissingscentra in Vlaanderen verankerd.

Dat is wel het geval met deze overname: de groei van Meshbone is (deels) gefinancierd met belastinggeld, maar doordat de twee Vlaamse ondernemingen elkaar versterken om zelfstandig door te groeien op de internationale markt, zullen later ook de baten terugvloeien naar de Vlaamse economie. Zolang nCentric niet in buitenlandse handen overgaat, uiteraard…