• 23/01/2014

Recycling van accu’s elektrische fietsen gestart (+video)

Stichting Batterijen werkt nu samen met producenten en importeurs om te voorkomen dat deze accu's in het milieu of op de vuilstort terechtkomen.

Trefwoorden: #accu's, #elektrische fietsen, #Recycling, #Stichting Batterijen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stichting Batterijen )

ENGINEERINGNET.NL - De laatste jaren is het aantal elektrische fietsen in Nederland in snel tempo gestegen, tot ruim een miljoen.

Daardoor neemt ook het aantal afgedankte accu's gestaag toe. Een elektrische fiets heeft namelijk om de paar jaar een nieuwe accu nodig.

Jaarlijks komen er zo ongeveer 200.000 accu's vrij, die op milieuvriendelijke wijze verwerkt moeten worden. Bij rijwielzaken komen nu grote tonnen te staan, waarin eigenaars van elektrische fietsen hun oude accu kunnen achterlaten.

Producenten of importeurs zijn wettelijk verplicht om oude fietsaccu's in te nemen, waarna de Stichting Batterijen de accu's ophaalt. In het sorteercentrum te Lelystad worden de accu's op type ingedeeld en klaargemaakt voor transport.

In Europa zijn er verschillende bedrijven, zoals het Belgische Umicore en het Belgische Solvay, die in staat zijn dit soort accu's te recyclen tot nieuwe grondstoffen.

Het kost een producent of importeur 3 euro per kilo aan accu's om deze te laten verwerken. De totale bijdrage wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid accu's die een bedrijf op de markt brengt in Nederland.


(Lydia Heida)