• 27/01/2014

215 werknemers getroffen door sluiting Moerdijkfabriek Tetra Pak

Zwakke vraag in Europa, overcapaciteit van fabrieken in Centraal- en Noord-Europa en verouderde technologie maken fabriek in Moerdijk overbodig, 215 banen staan op de helling.

Trefwoorden: #economie, #moerdijk, #sluiting, #tetra pak, #verpakking

Lees verder

HR

( Foto: Tetra Pak )

ENGINEERINGNET.NL – De Zweedse fabrikant van verpakkingen Tetra Pak wil nog dit jaar zijn fabriek in Moerdijk sluiten. Dat kondigt het management aan.

'Het overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden begint direct', stelt het bedrijf in een mededeling. 'Afhankelijk van de uitkomst van dit traject gaan - met de voorgestelde fabriekssluiting per eind 2014 - ongeveer 215 banen verloren'.

Het concern verwijst naar de dalende vraag naar drankenkartons in Centraal- en Noord-Europa. Daardoor is er een productiecapaciteit vrijgekomen bij de fabrieken van Tetra Pak in deze regio.

Bovendien is Moerdijk nog de enige fabriek van de groep die nog met de oudere druktechniek op basis van rollen drukt.

Het bedrijf heeft een andere 'offset'-technologie (drukken op vellen ipv rollen papier) ontwikkeld waarmee een even hoge kwaliteit gehaald wordt en die op de bestaande drukmachines in de vestigingen kan gebruikt worden.

"We hebben vandaag een hele zware boodschap gedeeld met onze bijzonder kundige collega’s ", aldus Moerdijk Supply Chain Director, Andy Gibson. Het bedrijf stelt direct aan tafel gaan met alle betrokken partijen om een sociaal plan te bespreken.

Er wordt een mobiliteitsteam gevormd voor de individuele begeleiding van de werknemers, en daarnaast stelt het management voor om het personeel van de commerciële Benelux-organisatie te verhuizen naar een andere, nabijgelegen, locatie.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De aanhoudend zwakke vraag naar kartonnen drankverpakkingen door heel Europa heeft tot aanzienlijke overcapaciteit van verscheidene fabrieken van Tetra Pak geleid, met meer dan 16% lagere verkopen in de Centraal- en Noord-Europese regio in 2013 ten opzichte van 2007. Het concern telt ruim 23.000 werknemers in meer dan 85 landen.