• 27/01/2014

Europese Commissie maakt plan voor Europese maakindustrie

Eurocommissaris Tajani benadrukte bij de presentatie van het plan ‘For a European Industrial Renaissance’ dat krachtig beleid nodig is om de concurrentiekracht te versterken.

Trefwoorden: #Europese Commissie, #FME-CWM, #maakindustrie, #vereniging voor de technologische industrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: © European Union, Antonio Tajani )

ENGINEERINGNET.NL - De vereniging voor de technologische industrie, FME-CWM, stelt in een reactie op dit plan dat technologische bedrijven uit Nederland ruim 60% van de omzet in het buitenland realiseert.

Er wordt jaarlijks voor circa 180 miljard euro uitgevoerd. Dat is bijna een derde van wat er in Nederland totaal wordt verdiend. Twee derde van deze export is bestemd voor andere Europese landen.

Het besef wordt steeds sterker, ook bij de Europese Commissie, dat de sector dienstverlening niet sterk of groot genoeg kan zijn om de hele economie van een land of van Europa op te laten draaien, zoals tien of twintig jaar geleden wel werd gedacht. De maakindustrie blijft nodig voor een gezonde economie.

De FME-CWM pleit voor regels die realistisch en haalbaar zijn, zoals bijvoorbeeld voor chemische stoffen. Ook stelt de vereniging dat er meer geld moet komen voor innovatie, terwijl er vanuit de Europese Unie nu meer geld naar landbouw gaat.

Ook vindt de FME-CWM het belangrijk dat in alle Europese landen dezelfde energieprijzen komen, zonder verstorende overheidssubsidies.

Het recente faillissement van aluminiumsmelter Aldel, vanwege de grote prijsverschillen in elektra tussen Duitsland en Nederland, heeft dit volgens FME-CWM 'pijnlijk duidelijk' gemaakt.

Dit soort energie-intensieve industrie is alleen voor Europa te behouden als we een goede Europese energiemarkt hebben, stelt de vereniging. Concurreren met bedrijven uit de VS die gebruik kunnen maken van goedkoop schaliegas is al moeilijk genoeg.

De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Er zijn 2.400 lidondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 225.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 60 miljard euro. Er zijn tevens 105 brancheorganisaties aangesloten.


(Lydia Heida)