• 28/01/2014

21% meer winst voor Siemens in laatste drie maanden 2013

Engineeringconcern Siemens luidt kalenderjaar 2014 goed in: over laatste drie maanden van 2013 bedroeg de nettowinst 1,4 miljard euro vergeleken met 1,2 miljard een kwartaal eerder.

Trefwoorden: #economie, #financieel, #industrie, #joe kaeser, #kaeser, #loscher, #siemens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens, vlnr financieel directeur Dr. Ralf P. Thomasen en CEO Joe Kaeser )

ENGINEERINGNET – Naar de resultaten van het eerste kwartaal van Siemens – het concern heeft een gebroken boekjaar dat start op 1 oktober- werd met meer dan gewone belangstelling uitgekeken.

Het was namelijk de eerste maal dat CEO Joe Kaeser kwartaalcijfers mocht presenteren. Kaeser volgde in augustus Peter Löscher op, nadat die zich gedwongen zag verschillende kwartalen na elkaar met slechte resultaten uit te pakken.

Siemens blijkt het alvast opnieuw beter te doen. Het kalenderjaar 2014 gaat van start met de stevige portefeuille aan bestellingen: jaar over jaar steeg deze met 12%, terwijl de omzet 'nagenoeg stabiel' bleef met een daling van -3%, tot 17,3 miljard. De winst steeg het voorbije kwartaal met 21% tot 1,4 miljard euro.

Vooral de afdeling 'Infrastructuur en Steden' deed het buitengewoon en onverwacht goed: de orderportefeuille steeg met 45%, onder andere als gevolg van een grote bestelling van 1,6 miljard voor twee bestuurderloze metrolijnen in het Midden-Oosten (Ryad).

De nettowinst van deze divisie klom van 141 miljoen naar 330 miljoen euro, meer dan een verdubbeling in één jaar tijd (marge van 7,6% vgl met 3,4% een jaar eerder). Een jaar geleden was deze divisie nog het zwakke broertje van het concern.

De afdeling 'industrie' wist de nieuwe bestellingen met 10% op te drijven tot 4,6 miljard euro. Bij een gelijke omzet van 4,3 miljard staat de winstmarge nog wel steeds onder druk: die daalde met -5% tot 482 miljoen euro. Meer in detail steeg de winstgevendheid van de Industry Automation Division en daalde die van de Drive Technologies.

Joe Kaeser: "Zoals verwacht, werkten de marktomstandigheden nochtans niet in ons voordeel. We blijven focussen op ons productiviteitsprogramma." Onder meer de sterke euro werkte naar verluidt in het nadeel van het conglomeraat.


(Bert Belmans)