• 29/01/2014

Techsector reageert op door Google gesponsorde banenstudie van KULeuven

'Aantal hightechjobs in Europa groeit 2,5 maal sneller dan gemiddelde', stelt rapport van KULeuven. "In ons land is er al jaren een structureel tekort en dat is niet normaal', meent Agoria.

Trefwoorden: #agoria, #banen, #Engineering, #google, #hightech, #hightechjob, #Hoger onderwijs in cijfers, #job, #kuleuven, #Mathematics, #Science, #stem, #techbedrijf, #Technology

Lees verder

HR

( Foto: Groep T / © Filip Van Loock )

ENGINEERINGNET.BE – "Het STEM-actieplan van de Vlaamse regering is een goede aanzet, maar moet nu versneld in praktijk omgezet worden", stelt Agoria. "Dit plan moet ervoor zorgen dat het percentage generatiestudenten aan STEM-richtingen stijgt tot minstens 20%, nu is dat nog 13,6%."

De technologiefederatie reageert daarmee op een door Google gesponsorde studie van de KULeuven waaruit blijkt dat het aantal hightechjobs in Europa 2,5 keer sneller stijgt dan gemiddeld.

'Hightech' staat in de studie voor alle afgestudeerden in de zogenaamde 'STEM'-richtingen, kort voor 'Science, Technology, Engineering, Mathematics'. De studie van KULeuven vertrekt niet van het gegeven 'aantal tewerkgestelden in een hightechsector', maar hanteert als eerste de STEM-afstudeerrichtingen als criterium.

“De (technische, redactie) knelpuntberoepen waarover iedereen het zo vaak heeft, bestaan al decennia. Dat is niet normaal. De arbeidsmarkt kent enerzijds een structureel overaanbod aan bepaalde diploma’s en anderzijds een tekort aan technologisch georiënteerde diploma’s." Ook uit het rapport 'Hoger onderwijs in cijfers’ van de Vlaamse overheid blijkt dat de STEM-richtingen het moeilijk blijven hebben om meer studenten aan te trekken

Agoria wijst op de beslissende rol van de ouders: "De overheid moet hen meer en beter informeren over de toekomstige jobmogelijkheden van de studierichtingen", en pleit voor een studiekeuzebegeleiding bij de overstap naar het Hoger Onderwijs.

“Het is wel eigenaardig dat er weerstand bestaat rond een toelatingsproef omdat het studenten zou afschrikken, maar het tegendeel is waar. Kijk maar naar de geneeskunde waar men de kwantiteit en de kwaliteit van de instroom systematisch ziet verhogen.”

Agoria heeft er – net als een aantal andere organisaties – een ambitie van gemaakt méér jongeren in hogere technische studierichtingen te loodsen. Dat blijkt niet eenvoudig: ondanks een sterke start, steeg hun aantal in 2013 met een luttele 2,2%.

De federatie merkt op dat het aantal inschrijvingen voor industriële wetenschappen wel fors is gestegen (+12,2%). Maar dat is geen winsituatie, want ze ging ten koste van de vijfjarige studierichtingen zoals burgerlijk ingenieur die studenten verliezen.

Wat Agoria doet concluderen de studieduur is medebepalend voor de instroom: "Zie bijvoorbeeld ook het succes van de driejarige professionele bachelor (55,4% van de generatiestudenten Hoger Onderwijs)."

Agoria ziet dan ook 'absoluut geen reden om de studieduur te verlengen, zoals sommige universiteiten vragen'.


(Bert Belmans)