• 30/01/2014

Smart City Award voor Stad Kortrijk

De jury van de Smart City Award van technologiefederatie Agoria en Belfius Bank belonen de stad voor haar ‘Shop & Go’-project.

Trefwoorden: #Agoria, #Belfius Bank, #Kortrijk, #Smart Cities Award, #Vincent Van Quickenborne

Lees verder

nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Een jury van 7 onafhankelijke experten heeft Kortrijk beloond voor haar ‘Shop & Go’-project. Bezoekers of leveranciers kunnen een half uur gratis parkeren in Kortrijk.

Dankzij een systeem van draadloze sensoren in de grond, volgen parkeerwachters de parkeerduur van automobilisten in het stadscentrum op. Parkeertickets zijn zo niet langer nodig. Het systeem is een primeur voor ons land.

Met deze onderscheiding willen Agoria en Belfius Bank steden en gemeenten die in 2013 Smart City-projecten hebben opgestart of gerealiseerd in de kijker zetten.

In totaal dienden 19 steden en gemeentes een project in bij de jury. Die nomineerde 5 gemeentes. Naast de winnaar Kortrijk (‘Shop & Go’), vielen ook Gent (stadsspel ‘Zwerm’), Luik (interface voor gebarentaal), Roeselare (stadsverwarmingsnet) en Sint-Niklaas (digitaal handelsplatform ‘Nuvonet’) in de smaak bij de juryleden.

Agoria richtte twee jaar geleden een community rond smart city's op die alle stakeholders in dit domein verzamelt. Het doel is samen na te gaan hoe we de stad van de toekomst, de duurzame slimme stad of smart city kunnen realiseren.

De industrie staat klaar met haar oplossingen om de stad van morgen mee te helpen ontwikkelen. Onlangs vond bij Agoria in Brussel een congres plaats met sprekers als Daniël Termont (burgemeester Gent), Willy Demeyer (burgemeester Luik) en Roger Kesteloot (directeur-generaal De Lijn). Ook vertegenwoordigers van de Europese instellingen, bedrijven, overheidsorganisaties en Lille-Métropole kwamen aan het woord.

Verschillende steden ontmoeten elkaar op regelmatige basis binnen deze community samen met alle andere stakeholders zoals de industrie en onderzoekscentra om samen de stad van morgen te realiseren.

Freddy Vandaele, Agoria: “Smart city's zullen door te werken aan de leefbaarheid ook de beste troeven in handen hebben om nieuwe inwoners en investeerders aan te trekken. Het hoogstaande niveau van de ingediende projecten toont alvast aan dat heel wat steden en gemeenten hier volop mee bezig zijn.”

Agoria wil het smart city's-thema op de agenda houden bij steden, overheden en politieke partijen in ons land. Met deze jaarlijkse Smart City Award wil het in de toekomst alvast projecten belonen die zowel voor de overheid als voor de gebruiker (inwoner, bezoeker, werknemer of onderneming) een positieve impact hebben op minstens één van de domeinen die een Smart City typeren: mobiliteit, energie, gezondheid, transport, gebruik van openbare ruimtes, duurzaamheid,... kortom, de leefbaarheid.


(Guy Leysen)

Op de foto: vlnr: Paul Soete, CEO Agoria, Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk, Marc Lemaitre, schepen Mobiliteit stad Kortrijk en Olivier Onclin (Belfius Bank), voorzitter jury