• 04/02/2014

EU gaat F-gassen in koeling en airco bannen

De milieucommissie van het Europese parlement komt met een verbod op gebruik van deze zogenoemde superbroeikasgassen, omdat deze tot 22.000 keer schadelijker zijn dan CO2.

Trefwoorden: #airco, #airconditioning, #Europese Commissie, #F-gassen, #koeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia (Ildar Sagdejev )

ENGINEERINGNET - De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) heeft als hoofdonderhandelaar met de Europese ministers dit akkoord tot stand weten te brengen.

De EU gaat nu - na officiële goedkeuring door het parlement en de Raad van Ministers - vanaf 2015 een quotasysteem instellen voor het gebruik van F-gassen.

F-gassen is een afkorting voor fluorkoolwaterstoffen, ofwel HFK's. Dit zijn koolwaterstoffen, waarbij enkele waterstofatomen vervangen zijn door een fluoratoom. HFK’s worden steeds meer gebruikt nadat er een wereldwijd verbod kwam op het gebruik van CFK's, die de ozonlaag afbreken. HFK’s tasten de ozonlaag niet aan, maar leveren wel een bijdrage aan het broeikaseffect.

Producenten van koelingen en airco-systemen moeten in 15 jaar tijd het gebruik van F-gassen in hun producten terugbrengen. In 2030 moet het gebruik van deze superbroeikassen in dit soort producten met 80% zijn verminderd.

Daarnaast staat in het akkoord een aantal totaalverboden op F-gassen opgenomen, zoals voor de grote koelsystemen die in supermarkten staan.

Er bestaan al nieuwe technieken om de F-gassen te vervangen. De verwachting is dat groene ondernemingen, die dit soort milieuvriendelijkere koelsystemen maken, profiteren van dit akkoord.

Er is echter geen totaalverbod ingesteld op het gebruik van F-gassen in airco-systemen. Momenteel komt 90% van dit soort systemen uit China, terwijl Europese bedrijven investeren in duurzame innovaties. Eickhout ziet het als een gemiste kans om deze bedrijven geen steun in de rug te bieden door airco-systemen die nog wel F-gassen gebruiken, ook al te verbieden.

Het uiteindelijke doel is een wereldwijd verbod op het gebruik van F-gassen om zo klimaatverandering proberen te voorkomen.


(Lydia Heida) , reeks airco's)