• 10/02/2014

Bouw eerste ’olie-uit-hout’ pyrolysefabriek bij Empyro begonnen (+video)

Empyro maakt bekend dat de bouw van de pyrolysefabriek op het terrein van AkzoNobel in Hengelo is begonnen. "Ook buitenland toont interesse in onze gepatenteerde technologie".

Trefwoorden: #akzonobel, #bgt, #biobased, #economie, #empyro, #energie, #frieslandcampina, #pyrolyse, #tree power

Lees verder

research

( Foto: YouTube / BTGworld )

ENGINEERINGNET.NL – Aan de basis van de nieuwe pyrolysefabriek in Hengelo ligt een procédé dat oorspronkelijk bedacht is aan de Universiteit Twente en de afgelopen 20 jaar verder werd ontwikkeld door BTG BioLiquids in Enschede. In het gepatenteerde proces wordt biomassa – waaronder houtsnippers - in contact gebracht met heet zand waardoor binnen twee seconden olie, houtskool en gas ontstaan.

Voor de commercialisering richtten BTG BioLiquids en investeerder Tree Power een afzonderlijke B.V. op, Empyro. Dat bedrijf maakt nu bekend dat de bouw van zijn nieuwe fabriek op het terrein van AkzoNobel in Hengelo is begonnen.

Het kostenplaatje bedraagt 19 miljoen euro, waarvan zo’n 40% met Europese, nationale en regionale subsidies worden afgedekt 'vanwege het innovatieve karakter van de technologie'.

De fabriek moet eind 2014 gereed zijn. De volle productiecapaciteit bedraagt ruim 20 miljoen liter pyrolyse-olie per jaar. Ter vergelijking: dat is het equivalent van ruim 12 miljoen kubieke meter aardgas.

Ook de afname van de olie is al gezekerd: daarvoor werd een langjarig afnamecontract getekend met FrieslandCampina, dat de olie op zijn productielocatie in Borculo zal gebruiken om jaarlijks zo’n 10 miljoen kubieke meter aardgas te vervangen.

Bovendien produceert de fabriek straks ook genoeg elektriciteit om in eigen gebruik te voorzien en wordt stoom geleverd aan de naastgelegen zoutfabriek van AkzoNobel.

Het buitenland heeft inmiddels naar verluidt belangstelling getoond voor de Nederlandse technologie en het opzetten van pyrolysefabrieken.

Gerhard Muggen, managing director van BTG BioLiquids, in dat verband: “We zien ook grote kansen voor uitrol van deze technologie in het buitenland. Dankzij de steun van de provincie Overijssel, onze overheid, en de EU krijgen onze Nederlandse bedrijven en toeleveranciers straks de kans om op deze markten aan te haken”.


(Bert Belmans)

CITATEN
Gedeputeerde Theo Rietkerk over de bijdrage van de provincie: “Deze investering van Energiefonds Overijssel is de eerste in een reeks van investeringen in bio-energie die ik voorzie voor de komende jaren."

René Venendaal, CEO BTG: “Deze investering is een zeer belangrijke bouwsteen voor de biobased economy, waarin bio-energie, biobrandstoffen en biomaterialen hand in hand gaan."

Nederlands Minister Kamp van Economische Zaken: “De start van bouw van deze innovatieve pyrolysefabriek laat zien wat er mogelijk is als bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samenwerken. Dat levert veel banen op voor de regio, draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame biobrandstoffen en levert een belangrijke bijdrage aan een schonere energieproductie.

ACHTERGROND
De realisatie van de pyrolysefabriek is mogelijk gemaakt door financiële toezeggingen van de Europese Commissie (FP7), Ministerie van Economische Zaken via Topsector Energie-TKI BBE, provincie Overijssel, Energiefonds Overijssel en een private investeerder uit Enschede.