• 11/02/2014

2,4 miljoen euro onderzoekssteun voor efficiënt energiegebruik in steden

De Universiteit van Bergen is geselecteerd door de EU voor de ERA leerstoel rond efficiënt energiegebruik in steden.

Trefwoorden: #energie stad, #energie steden, #ERA chair, #ERA leerstoel, #Universiteit Bergen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia / Jean-Pol Grandmont )

ENGINEERINGNET.BE - De EU steunt 11 universiteiten en hogescholen in minder ontwikkelde regio’s van Europa door de zogenaamde ERA chairs.

Met de leerstoel kan de geselecteerde instelling top onderzoekers aantrekken in een onderzoeksdomein met aangetoond potentieel. Voor de leerstoelen komen onderzoekers uit de hele wereld in aanmerking mits de selectieprocedure voldoet aan een aantal criteria.

Op deze manier wil de EU ervoor zorgen dat universiteit en hogescholen in minder ontwikkelde regio’s van de Unie ook de nodige financiering krijgen om innovatief onderzoek te doen en aan te sluiten bij de sterkere instellingen.

Er werden maar liefst 111 kandidaturen ingediend. De Universiteit van Mons was bij de gelukkigen en krijgt dus een budget tot €2,4 miljoen om een onderzoeker of onderzoekers aan te trekken. Deze moet het lopende onderzoek rond efficiënt energiegebruik in steden op topniveau brengen.

Naast België financiert de Unie ook instellingen in Kroatië, Tsjechië, Estland, Polen, Portugal, Servië, Slovakije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. En dit over thema's zoals nanotechnologie, plantkunde en biomassa.

De volgende oproepen voor de ERA leerstoel vinden plaats in het kader van Horizon 2020 dat met de nieuwe oproep een budget vrijmaakt van €34 miljoen voor 15 bijkomende leerstoelen. De deadline voor het indienen van de kandidaturen is 15 oktober 2014.


(Saskia Van Hoyweghen)