• 25/02/2014

Twentse robot luidt voor eerst in geschiedenis AEX-beurs in (+video)

Robot van Universiteit Twente opent belangrijkste Nederlandse beursindex met gongslag die symbool staat voor R&D-project van beursgenoteerde Shell en negen andere bedrijven: Petrobot.

Trefwoorden: #horizon 2020, #inspectie, #kuka, #neelie kroes, #onderhoud, #petrobot, #robot, #twente, #universiteit twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente, ©Jon van Schoonhoven )

ENGINEERINGNET.NL - In het kader van het Petrobot-project heeft de Universiteit Twente de arm van een Kuka-robot uitgerust met sensoren die de motoren in staat stellen de bewegingen met ‘gevoel’ bij te sturen (pc- en tabletgebruikers: lees over gelijkaardig JILA-project onderaan). Dat maakt een vorm van interactie tussen mens en machine tot op zekere hoogte mogelijk.

Shell sponsort het Petrobot ontwikkelingstraject, en wil op termijn mensen vervangen door robots om inspecties in risicovolle omgevingen, zoals drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie, uit te voeren.

De Europese Commissie lanceerde het project eind 2013. Het zal drie jaar lopen, 6,2 miljoen euro kosten en staat onder de leiding van het beursgenoteerde Shell. Daarnaast zijn er negen andere Europese bedrijven en diverse academische partners - zoals de Twentse universiteit - bij betrokken.

Het is overigens dankzij eurocommissaris Neelie Kroes dat de EU het belang van robotica voor de Factory of the Future is gaan inzien. In de toekomst zal Petrobot worden voorgezet in het 'Horizon 2020 Robotica'-programma.

De Horizon 2020-programma's zijn de instrumenten waarmee de Europese Commissie onderzoek en innovatie tracht te stimuleren.


(Bert Belmans)

FOTO
Het was masterstudent Jop Huttenhuis van Universiteit Twente die de robot geprogrammeerde voor de gongslag op Beursplein 5. Shell-topman Gerald Schotman, Vice-President R&D, drukte op de knop waarna de robot in actie schoot.

ACHTERGROND: PETROBOT
Inspecties in drukvaten en opslagtanks zijn een dure, risicovolle en tijdrovende bezigheid. Voor elke ronde moet een installaties buiten bedrijf worden gesteld en moeten de reservoirs worden losgekoppeld van de actieve delen van de installatie.

Vervolgens moeten de reservoirs grondig worden gereinigd om alle producten te verwijderen die ontvlambare of giftige gassen kunnen afgeven. In grote reservoirs worden vervolgens steigers geplaatst, zodat de inspecteurs overal bij kunnen.

Na afloop van de inspectie, die vaak een paar uur duurt, moet al dit werk in omgekeerde volgorde worden verricht.

Dankzij robottechnologie moet deze lange en dure procedure binnenkort een stuk eenvoudiger en goedkoper worden.