• 27/02/2014

Multinationals willen van Noord-Nederland ’Region of Smart Factories’ maken

Noord-Nederlandse groep van multinationals uit maakindustrie wil nieuwe technieken ontwikkelen voor intelligente fabriek van toekomst. "We kijken aan tegen plafond productiviteitswinst".

Trefwoorden: #economie, #factory, #Fokker, #hannover, #hannover messe, #IBM, #Philips, #Region of Smart Factories, #smart Factory, #techniek, #Ten Cate, #zero defect

Lees verder

Techniek

( Foto: Ten Cate )

ENGINEERINGNET.BE – Een netwerk van bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland heeft het initiatief genomen om de komende jaren nieuwe technieken te ontwikkelen waarmee de productiviteit van de maakindustrie fors kan worden verbeterd.

"Want de mogelijkheden van bestaande technieken om nog extra productiviteitswinst te realiseren, zoals automatisering of lean management, raken snel uitgeput", claimen ze. En dat verzwakt hun positie tegenover de lageloonlanden.

Toch zal de productiviteit van bedrijven in de maakindustrie spectaculair moeten stijgen. "Tot wel een verdubbeling in de komende decennia". In het Noorden van Nederland is de maakindustrie één van de belangrijkste werkgevers.

"Maar het is straks niet meer voldoende om heel erg geavanceerd te zijn: de fabriek van de toekomst gaat ook zelf nadenken, zichzelf corrigeren en continu verbeteren. Het devies wordt: 'zero defect' en 'first time right', en de uitdaging is om zelfs hele ingewikkelde of snelle processen daaraan te laten voldoen."

In Duitsland spreekt Merkel in dat verband van Industrie 4.0, een vierde industriële revolutie die nodig is, na de stoommachine, de lopende band en robots op de werkvloer.

In Vlaanderen heeft de regering het programma 'Factory of the Future' gelanceerd, geruggensteund door het project 'Made Different' van technologiefederatie Agoria.

Er zijn ook in Nederland al enkele stappen in de goede richting gezet. Zo is TU/e bijvoorbeeld nauw betrokken bij het Europese RoboEarth-onderzoeksprogramma. Dat is een online platform waarmee robots met elkaar in verbinding staan via het internet, en gaandeweg volautomatisch hun programma's bij elkaar opvragen.

Bij Fokker in Hoogeveen wordt binnenkort dan weer het 'Smart Factory'-project afgerond. In dit project hebben 3 regionale MKB-bedrijven - Langhout en Cazemier, S&T en Irmato - met geavanceerde technieken, waaronder veel sensoriek en datahandling, met veel succes een deel van de composietenlijn van Fokker geoptimaliseerd .

Daarnaast werd Philips Drachten, ook partner in het nieuwe netwerk, onlangs in de New York Times geroemd als één van de modernste productiebedrijven ter wereld.

De partners willen de komende jaren expertise over slimme fabrieken uitwisselen. "Ook worden pilotprojecten uitgevoerd." Het is de groep menens: ze willen zich in april, tijdens de Hannover Messe, voor het eerst officieel aan de buitenwacht presenteren.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De groep bestaat uit grote multinationals zoals Fokker, IBM, Philips en Ten Cate, vele regionale MKB-ondernemingen, kennisinstellingen waaronder ASTRON en SRON, de universiteiten van Groningen en Twente en de drie noordelijke HBO’s. Het programma is opgezet door de NOM, in samenwerking met Sensor Universe.