• 06/03/2014

Onderzoekers in Siberië op zoek naar oeroude ziekteverwekkers

Een team van internationale onderzoekers gaan naar Siberië om in de koudste stad ter wereld onderzoek te doen op een 10.000 jaar oude mammoet.

Trefwoorden: #Clostridium difficile, #darmonderzoek, #mammoet, #resistente bacteriën, #Siberië, #TBC, #VUmc, #ziekteverwekkers

Lees verder

research

ENGINEERINGNET - Het team hoopt de darmbacteriën van de mammoet te isoleren. Daarnaast gaan zij op zoek naar de genen die een rol spelen bij antibiotica resistentie in bacteriën. Mogelijk komen zij hierbij voorlopers van nu bekende ziekteverwekkers als TBC en Clostridium difficile op het spoor.

Onlangs is op een eiland ten noorden van Rusland een zeer goed geconserveerde mammoet gevonden. Een groep internationale onderzoekers reist deze week naar Yakutsk, Siberie om deze mammoet te onderzoeken.

Er zijn wetenschappers die het bloed (stolt niet bij -20°C) gaan onderzoeken. Koreaanse onderzoekers willen cellen oogsten om een mammoet te klonen. Nederlandse VUmc-onderzoekers gaan de bacteriën die de mammoet bij zich draagt -of droeg- in kaart brengen. Zij hopen intacte ingewanden aan te treffen om zo de darmflora te bemonsteren.

Bacteriën in de darmen van deze mammoet zijn nooit in aanraking geweest met door de mens gemaakte antibiotica. Door te onderzoeken welke bacteriën de mammoet bij zich droeg en of die al resistentie vertoonden tegen antibiotica (die ook in de vrije natuur voor kunnen komen), kan gekeken worden in hoeverre de wereldwijde verspreiding van antibiotica de hedendaagse darmflora van mens en dier heeft beïnvloed.

Het is bekend dat olifanten ziekteverwekkende bacteriën als tuberculose en Clostridium difficile bij zich kunnen dragen. Het is niet onwaarschijnlijk dat ook mammoeten deze bacteriën bij zich hadden.

Wanneer de onderzoekers uit mammoeten oerstammen van deze ziekteverwekkers kunnen isoleren, kan dat mogelijk geheel nieuwe inzichten geven in de aanpak van deze ziektes.


(bron: VUmc, foto: wikipedia - WolfmanSF)