• 11/03/2014

Vier nieuwe, recent ontdekte gassen bedreigen de ozonlaag

Wetenschappers van de Universiteit van East Anglia (GB) ontdekten vier nieuwe, door mensen geproduceerde gassen, die de ozonlaag aantasten.

Trefwoorden: #CFK, #HCFK, #luchtvervuiling, #ozonlaag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET – Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia (UAEA) ontdekten dat 74000 ton van drie nieuwe chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK’s) en één nieuwe hydro­chloor­fluor­kool­stof­ver­binding (HCFK) in de atmosfeer terecht kwamen.

Dr. Johannes Laube van UEA’s School of Environmental Sciences: “Het feit dat deze gassen niet aanwezig waren in de atmosfeer in de jaren 1960 doet ons veronderstellen dat ze door de mens geproduceerd zijn.”

Naast het feit dat de gassen recent in de atmosfeer terecht kwamen, nemen twee ervan sterk toe in concentratie. Meer nog, een dergelijke drastische toename van emissies is ongezien sinds de controle op CFK’s sinds de jaren 1990 en de totale ban van 2010. Anderzijds zijn de concentraties ver verwijderd van de CFK piek emissies van de jaren 1980, die opliepen tot een miljoen ton per jaar.

CFK’s zijn de belangrijkste oorzaak voor het gat in de ozonlaag boven Antarctica en deze ontdekking is dan ook alarmerend.

“We weten bovendien niet waar deze gassen vandaan komen en dit moet verder onderzocht worden. Mogelijks vinden ze hun oorsprong in grondstoffen die gebruikt worden voor de aanmaak van insecticiden of solventen voor de reiniging van elektronische componenten,” stelt Dr. Laube.

“Bovendien worden deze gassen slechts zeer traag afgebroken en zullen ze nog decennia aanwezig zijn in de atmosfeer,” voegt hij eraan toe.


(Saskia Van Hoyweghen)