• 11/03/2014

Doorbraak voor Micreos bij ontwikkeling middel tegen MRSA-bacterie

Het Nederlandse bio-techbedrijf brengt een innovatief middel op de markt dat deze beruchte 'ziekenhuisbacterie' efficiënt bestrijdt, waar bijna geen enkel antibioticum dat nog kan.

Trefwoorden: #antibiotica, #fagen, #Micreos, #micro-organismen, #ziekenhuisbacterie

Lees verder

research

( Foto: Micreos )

ENGINEERINGNET - Micreos heeft een nieuwe methode ontwikkeld die afwijkt van de manier waarop antibiotica werkt.

Het zet namelijk fagen in om ziekten te bestrijden die worden veroorzaakt door bacteriën. Fagen zijn micro-organismen die zich voortplanten door een bacterie binnen te treden en deze op te eten.

Voordeel hiervan is dat de fagen alleen de ziekmakende bacterie aanpakken en alle andere, goede micro-organismen met rust laat. Dit in tegenstelling tot antibiotica, wat ook veel goede bacteriën doodt waardoor patiënten bijvoorbeeld last krijgen van hun darmflora.

Dit jaar wil Micreos nog een middel lanceren dat de gevreesde MRSA-bacterie doodt. Voor de ontwikkeling van dit medicijn heeft het bedrijf tussen de 20 en 30 miljoen euro nodig. Micreos overweegt daarom een beursgang, waarschijnlijk in Engeland, Frankrijk of Duitsland. De Nederlandse markt is te klein om dit soort bedragen op te halen.

Micreos heeft al een paar geneesmiddelen op de markt gebracht, die nu door onder meer de voedingsmiddelindustrie gebruikt worden. Het middel Listex bestrijdt de dodelijke bacterie listeria, die onder andere voorkomt op rauwmelkse kaas, vis en vlees.

Salmonelex bestrijdt de nog veel vaker voorkomende en eveneens dodelijke salmonellabacterie. De Amerikaanse autoriteiten keurden dit middel in januari goed. Micreos bevestigt dat de Amerikaanse pluimvee-sector al met de eerste industriële projecten is gestart.

Jaarlijks worden miljoenen Amerikanen ziek door voedselvergiftiging, waarbij in 2013 het aantal salmonella uitbraken gevaarlijk piekte. Bepaalde salmonella stammen zijn al resistent tegen allerlei antibiotica, waardoor het moeilijker wordt voor artsen om de infecties te behandelen.

Enkele maanden geleden lanceerde Micreos ook het eerste product voor consumenten: Gladskin, een middel tegen huidkwalen zoals acne, veroorzaakt door de bacterie Stafylococcus aureus.

Micreos heeft vestigingen in Wageningen, Bilthoven en Den Haag. Het bedrijf werkt samen met een heel aantal kennisinstellingen, waaronder het Zwitserse Federale Technologie Instituut EHT, Mississippi State University, Danish Meat Research Institute, NIZO Food Research uit Ede en Nofima uit Noorwegen.


(Lydia Heida)