Bouwsector akkoord over ontwerp-cao

De sociale partners in de bouwsectors bereikten op 31 maart een akkoord en spraken af om de nieuwe cao op 10 april te bekrachtigen.

Trefwoorden: #bouwsector sociale partners, #bouwunie, #cao bouw, #confederatie bouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Het is een hele opdracht geweest maar onlangs bereikten de sociale partners in de bouw dan toch een akkoord over een cao.

Ze spraken af om de nieuwe cao op 10 april te bekrachtigen. Dat kondigen de Confederatie Bouw en de Bouwunie aan.

Deze nieuwe cao zal de loon-en arbeidsvoorwaarden van de bouwvakarbeiders regelen voor de periode 2013-2014. Er wordt ook een strategisch plan opgesteld om de concurrentie met de buitenlandse bedrijven aan te gaan.

Op het vlak van de arbeidstijdorganisatie werd overeengekomen om maximaal 96 uren zaterdagwerk toe te staan (tegen 64 uur voordien). De fiscaal voordelige uren worden opgetrokken van 130 tot 180 uren voor heel de sector. Studentenarbeid wordt vanaf nu ook mogelijk op zaterdag.

Er komt ook de nodige aandacht voor het concept van de werkbare loopbaan. De cao voorziet de mogelijkheid tot zogenaamde landingsbanen (een regime van vier vijfde voor oudere werknemers) vanaf 53 jaar. De dotatie voor het aanvullend pensioen wordt vanaf 1 januari 2014 verhoogd met 0,10%.

Voorts zal er een nieuwe cao voor 4 jaar worden afgesloten op het vlak van vorming en veiligheid.

En alle stelsels van bestaanszekerheid in de bouw (behalve het stelsel van krediet-ontslag) worden verlengd tot 31 december 2014.