• 10/04/2014

Remcilinders vergemakkelijken de pijnloze scheiding van gebruikte kleding

Het Nederlandse bedrijf MCB Milieu & Techniek gebruikt hydraulische remcilinders van ACE Stoßdämpfer in zijn containers voor gebruikte kleding.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #hydraulische remcilinders, #kledingcontainers, #MCB Milieu & Techniek

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH, MCB Milieu & Techniek B.V. )

ENGINEERINGNET - Moderne containers voor gebruikte kleding moeten aan veel criteria voldoen: Ze mogen qua uiterlijk niet negatief opvallen en geen lawaai maken Ze moeten echter een geluid geven wanneer ze geleegd moeten worden.

Zowel het vullen als het leegmaken moet even gebruiksvriendelijk verlopen. En niet in de laatste plaats moeten mensen, die afstand van hun kleding willen doen, niet door het inklemmen van hun vingers een ervaring opdoen.

Het Nederlandse bedrijf MCB Milieu & Techniek B.V. behoort in de Benelux-landen tot de toonaangevende fabrikanten van deze containers en voelt zich verplicht, veilige oplossingen aan te bieden. Daartoe gebruikt men hydraulische remcilinders uit het huis ACE.

Containers voor gebruikte kleding verschillen in Duitsland en in de Benelux-landen van de containers, die voor het verzamelen van papier, glas of plastic zijn bestemd. Ze zijn weliswaar net als deze van staal vervaardigd, maar hebben afsluitbare kleppen.

Daardoor zijn kleding, dekens en schoenen beter tegen vocht en lange vingers beschermd. In het verleden brachten deze kleppen echter een zeker risico met zich mee voor degene, die zich van zijn gebruikte kleding ontdeed.

Want omdat de kleppen relatief snel en ongecontroleerd sloten, konden de vingers betrekkelijk gemakkelijk beklemd raken. Deze ervaring moest ook Ralf Küppers, in zijn hoedanigheid van verkoopleider van ACE voor de Benelux, opdoen.

Als medewerker van een in industriële rem- en dempingsoplossingen gespecialiseerde onderneming zag hij onmiddellijk verbeteringsmogelijkheden bij de demping van de kleppen en wendde zich tot het bedrijf, waarvan het stempel op de container prijkte, dat zijn vingers had bekneld.

Op zijn als grap naar voren gebrachte eis tot betaling van smartengeld werd bij MCB Milieu & Techniek B.V. weliswaar niet ingegaan, maar in toezending van informatiemateriaal was men in het Noord-Brabantse Roosendaal in de buurt van de Belgische grens sterk geïnteresseerd.

Daarbij had Ralf Küppers eerst rotatieremmen in gedachte. Zijn voorstel viel bij een altijd op verbetering van de eigen producten bedachte fabrikant als MCB direct op vruchtbare bodem.

Echter, de bedrijfsleider van MCB, John Hoekman, meldde na een proefzending van rotatieremmen, dat het inbouwen van deze producten in de containers in dit speciale geval problematisch zou zijn.

Hydraulische remcilinders winnen de race
Daarop volgden verdere tests met vast ingestelde hydraulische remcilinders, die de aanbieder van machine-elementen uit Langenfeld ook indien nodig als speciale uitvoering in haar portfolio heeft en aan John Hoekman stuurde.

Deze speciaal ontworpen hydraulische remcilinders komen qua uiterlijk overeen met de langwerpige gasveren van ACE. In plaats van met stikstof zijn deze echter met olie gevuld en zijn eveneens geschikt voor het beoogde doel, dat de kleppen van de kledingcontainers hiermee langzamer geopend en gesloten kunnen worden.

Deze tweede monster-toezending toont de hoge mate aan flexibiliteit en klantgerichtheid van ACE aan. Want eigenlijk levert het bedrijf alleen instelbare hydraulische remcilinders. Wanneer de klant echter, zoals in dit geval, deze te duur vindt, zijn speciale uitvoeringen in de vorm van oliegevulde gasveren of vast ingestelde hydraulische remcilinders mogelijk.

„De klant leverde ons als voorbeeld vooraf ingestelde olieremmen, die naar zijn mening geschikt waren, en wij hebben deze als vast ingestelde uitvoering nagebouwd“, aldus Ralf Küppers.

Als voordeel daarbij bleek, dat deze vast ingestelde varianten voordeliger te produceren waren dan de instelbare remcilinders, omdat deze net als gasveren uit minder onderdelen bestaan. Met betrekking tot de inbouwpositie moest met meerdere zaken rekening worden gehouden.

Er moest een positie worden gevonden die in de meest uiteenlopende containers zou functioneren. De nadruk lag daarbij lag op de grootte van de container en op de kleppen daarvan, die verschillende gewichten bleken te hebben.

Omdat deze kleppen even gemakkelijk door zowel zwakkere als sterke mensen moeten worden bediend, moest dit net zo in het ontwerp worden meegenomen als het feit, dat de olie op warme zomerdagen dunner en in de winter daarentegen dikker wordt.

Aangezien het toelaatbare temperatuurbereik voor deze machine-elementen tussen -20° C tot 80° C ligt, is voor een probleemloos gebruik in vrijwel alle klimaatzones, op de regionen in de buurt van de poolcirkel na, gezorgd.

Een ander belangrijk aspect: de hydraulische remcilinders moesten zo worden gemaakt, dat ze beschermd zijn tegen vandalisme en ook niet gestolen kunnen worden. Zonder de om die reden binnenin de container aangebrachte componenten zou daarnaast nog vrije toegang tot de gedeponeerde kleding bestaan.

Al deze eisen konden volgens Ralf Küppers met de remcilinders duidelijk beter worden gerealiseerd dan met de oorspronkelijk door hem beoogde rotatieremmen. Het bleek echter dat de verschillende eisen niet door hetzelfde type remcilinder konden worden vervuld.

Ook daarvoor had ACE de oplossing en bood de verantwoordelijken van MCB Milieu & Techniek verschillende uitvoeringen van machine-elementen, zodat deze aan kleppen zonder demping, aan grote kleppen met demping en - voor de optimale beveiliging tegen diefstal - aan rotorkleppen met demping kunnen worden aangebracht.

Door dit brede aanbod draagt ACE er mede toe bij, dat MCB Milieu & Techniek nieuwe maatstaven op de containermarkt stelt, omdat het bedieningsgemak naast de beveiliging tegen diefstal, ongedierte en vocht een steeds belangrijkere rol speelt en de tot slot gekozen hydraulische remcilinders aan alle aspecten voldoen.

Optimalisatie gaat verder
In de hier beschreven toepassing werden uiteindelijk hydraulische remcilinders van de typen HB-15-150-BB-M K50344, HB-15-75-BB-M K50345 en HB-15-75-BB-M K50346 geïnstalleerd. Daarbij geeft het eerste getal de cilinderdiameter aan en het tweede de maximale slag.

Ongeacht welk model er gebruikt wordt, ze dienen altijd voor de regulering van de bedieningssnelheden. Bij deze toepassing in containers regelen ze de synchrone loop in beide richtingen. In andere industriële toepassingen fungeren ze echter ook als compensatie-element voor heen en weer slingerende massa's.

Bovendien kunnen ze het plotseling intrekken van apparaten voorkomen. Het grootste verschil ligt bij deze elementen in de slag. Een grotere slag betekend daarbij kleinere drukkracht. In concreto betekent dat bij 75 mm slag een kracht van 800 newton en bij 150 mm een kracht van 300 N. De trekkracht ligt in beide gevallen bij 800 N.

Sinds het begin van de succesvolle samenwerking tussen MCB Milieu & Techniek en ACE zijn er al verdere verbeteringen aan de totale constructie doorgevoerd. Oorspronkelijk was men bij ACE bij de containers met grote kleppen ervan uitgegaan, dat kleinere krachten op zouden treden, en dus werden er C5-hoekscharnieren aangebracht.

Het bleek echter, dat deze voor maximaal 500 N bestemde componenten zich bij overhaastig bedienen van de grote kleppen als zwak punt ontpopten. In de eerste serie braken ze in enkele gevallen af.

Daarom is ACE bij de DIN-genormeerde componenten in de tweede serie op sterkere C5-M8-modellen overgegaan. Deze doen nu naar volle tevredenheid dienst bij de klanten van MCB Milieu & Techniek. <<

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia
<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>