Onderwaterrobot vindt afval in de diepste zones van de oceaan

Grootschalig Europees onderzoek van de zeebodem toont aan dat er zelfs in de diepste zones van de oceaan afval ligt. Dit vormt een ernstige bedreiging voor het mariene leven.

Trefwoorden: #afval oceaan, #afval zee, #kartering zeebodem, #ROV Genesis

Lees verder

nieuws

( Foto: ROV Genesis tijdens de Belgica 2010 Whittard Campagne / © Bart Beuselinck, UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschappers van het Renard Centre of Marine Geology van de UGent namen deel aan een grootschalig Europees onderzoek naar de verspreiding van afval in de zeeën en oceanen.

Ze vonden onder meer flesjes, plastic zakken en visnetten in de Middellandse Zee, maar ook afval op 2000 kilometer van de kust. Dit is een aanzienlijk probleem omdat plastic door sommige dieren als voedsel wordt aanzien, of voor verstrikking van koralen en vissen zorgt (‘ghost fishing’).

De Belgische wetenschappers zorgden voor kartering van de zeebodem en onderzoek van diepzeestromingen op ecosystemen in de Golf van Biskaje en de Golf van Cadiz. Detailkartering van de zeebodem gebeurde met verschillende types sonar, waarbij de zeebodem door middel van geluidsgolven in kaart gebracht wordt.

De onderzoekers maakten ook hoge resolutie beelden van de zeebodem en namen stalen met de grijparm van een onderwaterrobot: Remotely Operated Vehicle (ROV) Genesis. Deze ROV voerde verschillende duiktochten uit van op het onderzoeksschip R/V Belgica en biedt de mogelijkheid de weinig gekende diepzee te exploreren.

In totaal deden de wetenschappers maar liefst 600 observaties in de Atlantische en Arctische Oceanen en vanuit de Middellandse Zee, op dieptes gaande van 35 meter tot 4,5 kilometer. Op elke onderzochte site werd afval gevonden: plastic, visserij materiaal, glas, metaal, hout, papier/karton.

Eerder onderzoek van de UGent toonde al voor het eerst aan dat microplastics, afbraakproducten van grotere stukken plastic, in de diepzee wordt aangetroffen.

Prof. Kerry Howell (Marine Institute van Plymouth University): “Menselijk afval is aanwezig in alle mariene ecosystemen, gaande van stranden tot de meest verafgelegen en diepste gedeelten van de oceanen. Het grootste deel van de diepzee is nog niet onderzocht en dit zijn dus onze eerste bezoeken aan vele van deze sites, maar we waren geschokt om te zien dat er zoveel rommel daar al is geraakt.”

Dit onderzoek verklaart ook de weg die plastic kan afleggen: van de kustzones, langs de continentale randen en hellingen naar de diepe oceaan.