QinetiQ Space ziet onderhoudscontract ISS-instrumenten verlengd

Dit is Belgisch. Ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space in Kruibeke ziet contract voor onderhoud eigen Columbus-instrumenten aan boord van ISS-ruimtestation tot eind dit jaar verlengd.

Trefwoorden: #airbus, #columbus, #de winne, #esa, #iss, #qinetiq, #ruimte, #ruimtevaart, #space, #verhaert

Lees verder

Techniek

( Foto: QinetiQ Space, Belgisch astronaut Frank De Winne aan het werk in Microgravity Science Glovebox van ISS )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaamse bedrijf staat al sinds de lancering van de Columbus-module in 2008 in voor het onderhoud van alle hardware aan boord die het zelf heeft ontwikkeld. Dat contract is nu verlengd tot eind dit jaar, meldt het bedrijf. Wat daarna op het programma staat, werd niet meegedeeld.

De module in kwestie bestaat uit wetenschappelijke laboratoria, waarvoor QinetiQ Space een aantal instrumenten ontwikkelde, zoals voor het onderzoek van vloeistoffen en materialen. Columbus is de voornaamste inbreng van ESA in het ISS-ruimtestation.

De Vlamingen werken niet rechtstreeks voor ESA maar als onderaannemer voor Airbus. Als een hardwareonderdeel volledig moet vernieuwd worden zorgt Airbus dat het door QinetiQ gebouwde vervangingsonderdeel volgens de geldende procedures tot in het ruimtestation geraakt.

Als het om een aanpassing van de software gaat, wat meestal het geval is, laat het Belgische bedrijf de aanpassingen eerst proefdraaien in een grondmodel van de module. Airbus geeft vervolgens de toestemming om de software door te sturen naar het ruimtestation.

Dirk Claessens, chief operations officer: ”De contractverlenging onderstreept het belang van ibs bedrijf in het onderhoud van alle hardwarecomponenten in de Columbus-module. We beschikken over voldoende ervaren en opgeleide mensen om de nodige ondersteuning te bieden.”

QinetiQ Space heeft nog andere contracten lopen voor het ISS, zoals het Dexterous payload-contract. Dit project is een voortzetting van een experiment dat de neurologische processen bestudeert die een manipulatie van een in de hand vastgehouden voorwerp veroorzaken.

Een “blikje frisdrank” dat is uitgerust met sensoren legt via een 3D-opvolgingssysteem de verplaatsingen in de ruimte vast. Met het project wordt in het ISS nagegaan hoe astronauten zich aanpassen aan het wegvallen van de zwaartekracht in de ruimte.

QinetiQ Space is bij het DEX-project verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de hardware die eind 2014 gelanceerd zal worden. De ondersteuning van de initiële operaties met deze hardware is eveneens onderdeel van het verlengde onderhoudscontract.

De Columbus-module blijft nog zeker tot 2020 in de ruimte cirkelen.


ACHTERGROND
QinetiQ Space ging in 1969 in Kruibeke van start als Verhaert en ontwerpt en bouwt kleine satellieten, satellietonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. Het heeft 70 mensen in dienst, behaalde een omzet van 20 miljoen euro (boekjaar 2012-2013) en werd in 2005 onderdeel van de Brits-Amerikaanse QinetiQ Group.