Eerste Belgische waterstofbus voorgesteld

Vlaams minister-president Kris Peeters en directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot hebben deze week in Mechelen de eerste Belgische waterstofbus voorgesteld.

Trefwoorden: #De Lijn, #Kris Peeters, #schadelijke stoffen, #waterstofbus

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf september zullen 5 waterstofbussen rijden in de regio ten noorden van de stad Antwerpen.

De waterstofbussen produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil. Met de inzet van waterstofbussen wil de Vlaamse Regering zorgen voor schoon en stil openbaar vervoer in de steden.

Vlaams minister-president Kris Peeters: “De investering in waterstofbussen past in de visie van de Vlaamse Regering om in te zetten op milieu en hernieuwbare energie. Er wordt in Vlaanderen al enkele jaren ingezet op onderzoek naar elektrische bussen, waterstofbussen en hybride bussen. De Vlaamse Regering besliste vorig jaar om naast de aankoop van 5 waterstofbussen ook 123 hybride bussen en 3 elektrische bussen aan te kopen.”

Door de aankoop van elektrische bussen en waterstofbussen wordt ingezet op toekomstgerichte technologie en wordt de busvloot van De Lijn 'vergroend'. De aankoop van vijf waterstofbussen past in het Europese project HighVLOCity.

Om de belangrijkste milieu-uitdagingen voor het openbaar vervoer te helpen aanpakken, wil Europa er waterstofbussen versneld invoeren. De vijf waterstofbussen van De Lijn worden gefinancierd door Europa en de Vlaamse regering.

De waterstofbussen hebben twee grote milieuvoordelen. Omdat er geen verbrandingsproces is, stoot de bus geen schadelijke stoffen uit zoals CO2 (broeikaseffect) en NOx (zure regen en schadelijk voor de gezondheid). Ook van fijn stof is geen sprake.

Dankzij deze nuluitstoot is een waterstofbus erg milieuvriendelijk: uit de uitlaat komt enkel waterdamp. Omdat er geen bewegende mechanische delen zijn in de brandstofcel, is de waterstofbus ook zo goed als geluidloos.

Het huidige nadeel is dat deze bussen, met een autonomie van 350 km, enkel bij Solvay in de Antwerpse haven getankt kunnen worden en dus nog niet in heel België inzetbaar zijn.