Sluiting dreigt voor de kernreactor in Petten

Eigenaar NRG draait met verlies en heeft een lening van circa 80 miljoen euro van de overheid nodig omdat banken niet bereid zijn deze te verstrekken.

Trefwoorden: #kernreactor, #minister Kamp, #NRG, #Nuclear Research and Consultancy Group, #Petten

Lees verder

Nieuws

( Foto: NRG )

ENGINEERINGNET.NL - Als minister Kamp van Economische Zaken niet binnen enkele weken deze noodlening verstrekt wordt de reactor stilgelegd.

De kernreactor in Petten is al meer dan 50 jaar in gebruik en dus sterk verouderd. Regelmatig ligt de reactor stil vanwege problemen.

Pas sinds februari draait de reactor weer, na een aantal maanden buiten gebruik te zijn geweest. Naast energie worden in de reactor medische isotopen geproduceerd, een grondstof voor radiotherapie bij kanker.

Eigenaar Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) levert een derde van de wereldwijd benodigde isotopen, wat nodig is voor de behandeling van zo'n 24.000 patiënten per dag.

Door eerder stilleggen van de reactor dreigde een wereldwijd tekort. Volgens nog ongepubliceerde cijfers draait NRG hierdoor over 2013 een verlies van ruim 10 miljoen euro.

De Kernfysische Dienst, die toezicht houdt op de kernreactor, is ontevreden over het functioneren ervan. Een lek in een leiding bleef jarenlang onopgemerkt, waardoor kleine hoeveelheden radioactief materiaal in de bodem terechtkwamen. Een verroeste afsluitring was alleen provisorisch te maken.

Andere kernreactoren die medische isotopen produceren, gelegen in onder meer België en Canada, zijn ook verouderd en kunnen de productie niet op korte termijn verhogen.

Bouw van een nieuwe reactor in Petten kost circa 500 miljoen euro. Tot nu toe lukt het NRG niet om hier financiering voor te vinden.

Greenpeace stelt echter dar er alternatieve methoden zijn voor het maken van medische isotopen, zoals deeltjesversnellers. Deze produceren sneller, goedkoper en leveren een betere kwaliteit, aldus de milieuorganisatie. Zo'n faciliteit zou voor 4 miljoen euro al te realiseren zijn.

NRG stelt dat het met haar klanten inmiddels afspraken heeft gemaakt voor significant hogere prijzen voor de productie van medische isotopen, waardoor de investering in een nieuwe reactor op termijn is terug te verdienen en het overbruggingskrediet kan worden terugbetaald.