Nieuwe kade aanzet voor duurzaam bedrijvenpark Blue Gate Antwerp

Minister-president Kris Peeters geeft startsein voor de uitbouw van de oude havensite Petroleum Zuid tot het duurzame bedrijvenpark Blue Gate Antwerp.

Trefwoorden: #AG Vespa en Ondernemen & Stadsmarketing /Werk en Economie, #Blue Gate Antwerp, #brownfield, #ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, #Waterwegen en Zeekanaal NV

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Waterwegen en Zeekanaal NV )

ENGINEERINGNET.BE - Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) bouwt op die oude site een nieuwe laad- en loskade voor de bevoorrading van de site, die tegelijkertijd zal fungeren als stadsdistributiecentrum én Antwerpen mee zal wapenen tegen wateroverlast.

Petroleum Zuid was gedurende meer dan 60 jaar de grootste petroleumhaven van Europa, maar raakte mettertijd in onbruik, om uiteindelijk te worden aangeduid als brownfieldproject.

Sinds 2009 werken het Vlaams Gewest en de stad Antwerpen, samen met W&Z, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, AG Vespa en Ondernemen & Stadsmarketing /Werk en Economie, aan een Masterplan om de site te saneren en om te vormen tot het duurzame bedrijvenpark Blue Gate Antwerp.

Dat zal in de nabije toekomst 63 ha ruimte bieden voor onderzoek en ontwikkeling, innovatieve productie en slimme logistiek.

De afdeling Zeeschelde van waterwegbeheerder W&Z zal nu in een eerste fase de kaaimuur ter hoogte van de site vernieuwen. Die zal daarbij op Sigmahoogte (9,25 meter TAW) worden gebracht en zodoende niet alleen Blue Gate Antwerp maar in uitbreiding gans de stad mee beschermen tegen overstromingen.

Een deel van de oevermuur zal worden uitgebouwd tot laad- en loskade, die onder meer zal dienen voor de bevoorrading van de site. Naar verwachting zullen er aanvankelijk 220.000 ton goederen per jaar worden geladen en gelost, het equivalent van ongeveer 9.000 vrachtwagens.

De logistieke zone die op Blue Gate Antwerp ontwikkeld wordt vanuit de nieuwe kaaimuur bedraagt circa 13 hectare. Daarvoor wordt in eerste instantie gemikt op slimme logistiek: logistieke activiteiten met een toegevoegde waarde zoals bijvoorbeeld het bundelen, labelen of monteren van goederen. In die zin wordt Blue Gate Antwerp een locatie voor nieuwe en innovatieve vormen van logistiek.

De nieuwe kade zal normaal gezien klaar zijn tegen midden 2015 en kost ongeveer 7,3 miljoen euro.