Oproep tot nieuw label: #Invented-in-Belgium

Ingenieurs zitten niet altijd op te wachten om voor rolmodel te spelen, ondanks het feit dat één op drie met een uitvinding in het hoofd zit.

Trefwoorden: ##Invented-in-Belgium, ##Proudtobeanengineer, #ingenieurs, #innovatie, #Kathleen Dupont, #USG Professionals

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Maar ze zijn liever bezig met innoveren en met de techniek zelf. Dat is jammer, vindt Kathleen Dupont. Haar voorstel: leg de nadruk op de uitvinding en niet op de uitvinder. Bijvoorbeeld met een nieuw label: #Invented-in-Belgium.

We maken allemaal gebruik van technologie. En in deze steeds sneller evoluerende technologische evolutie gaan we allemaal een beetje ingenieur moeten worden om bij te blijven. Net daarom is het zo vreemd dat er nog steeds te weinig jongeren kiezen voor ingenieursstudies en dat het imago van technologie niet in opmars is. Ondanks diverse initiatieven, blijft het resultaat beperkt.

In een grootschalig onderzoek naar aanleiding van de Dag van de Ingenieur ging ik op zoek naar de evolutie en de mogelijke oorzaken. We kennen allemaal de uitvinders van het verleden, zoals Da Vinci, Tesla, .... We leerden erover op de schoolbanken.

Maar we kennen te weinig de ingenieurs van vandaag. We hebben totaal geen idee wie binnen bedrijven de hedendaagse uitvinders zijn. Tenzij ze zelf aan het hoofd van het bedrijf staan, zoals Steve Jobs of James Dyson.

Daar zijn drie oorzaken voor
Eerste oorzaak
: engineering is meer teamwerk geworden, en nog zelden het werk van één individu. We zagen al bij de gebroeders Wright dat teamwork opbrengt. Terwijl de Amerikaanse militaire dienst veel geld vrijmaakte en een professor aan het werk zette in de hoop als eerste een vliegtuig te bouwen, waren de gebroeders Wright hen voor.

De fietsenmakers daagden elkaar voortdurend uit, stelden elkaar in vraag en bereikten zo sneller resultaat. Sindsdien heeft teamwerk alleen maar aan belang gewonnen. De individuele held van vroeger werd hoe langer hoe schaarser.

Tweede oorzaak: ingenieurs zitten er niet altijd op te wachten om rolmodel te zijn. De voorgaande jaren organiseerde USG Engineering Professionals een wedstrijd om innovatieve ingenieurs in de kijker te zetten. De inspanning om mensen te overtuigen tot deelname was veel hoger dan de return. Zelfs een hoofdprijs met exclusief bezoek aan de deeltjesversneller van het Cern, mocht niet baten. Ze zijn liever technisch en innovatief bezig.

Derde oorzaak: bedrijven aarzelen om individuen in the picture te zetten uit angst dat hun experten worden weggekaapt door de concurrentie. Niet helemaal onterecht in een schaarse markt waar een war-for-talent heerst.

Innovatie verzilveren
En toch is innovatie de te bewandelen weg. Bijna de helft van de ingenieursstudenten kiest voor technische hogere studies omdat ze willen werken aan innoverende projecten. De kinderdroom om 'uitvinder' te worden is en blijft een belangrijke motivator.

En wisten jullie dat een derde van onze ingenieurs een uitvinding in het hoofd heeft? 70% daarvan wil deze ook vermarkten. Er is dus heel wat potentieel. Nieuwe business-strategieën zoals crowdfunding zijn nog te vaak onontgonnen terrein. Ook voor bedrijven.

#Invented-in-Belgium
Mijn advies: als de uitvinder niet in de picture kan of wil worden gezet, besteed meer aandacht aan de uitvinding zelf. Met een nieuw label misschien? #invented-in-Belgium.

Brainpower is ons kapitaal, niet een grondstof of goedkope arbeidskracht. Maar in onze bescheidenheid vergeten we uit te pakken met onze technische skills om België op de kaart te blijven zetten. We mogen nochtans heel trots zijn op onze Belgische engineering en innovatie.

Uit een debat met engineering-stakeholders bleek dat België tot buiten de landsgrenzen gekend is voor zijn innovatie, maar dat we te weinig chauvinist en ondernemer zijn.

Daarom een warme oproep: #Proudtobeanengineer, #proudtobe invented-in-Belgium.


Kathleen Dupont is Algemeen Directeur USG Engineering & Science Professionals Belgium