Vakblad Industrie Technisch Management gooit handdoek in de ring

Het einde van een monument in de wereld van de technische vakbladen in België: ITM, het vroegere Technisch Management, stopt met onmiddellijke ingang.

Trefwoorden: #industrie, #industrie technisch management, #itm, #media, #technisch management, #vakblad, #vakmedia

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE – Industrie Technisch Management, ‘ITM’, heeft het snoeimes van de beursgenoteerde uitgever Roularta niet overleeft. Het blad stopt naar verluidt met onmiddellijke ingang. Zelfs het juninummer, dat deze week als deadline had, wordt niet meer uitgebracht. Van het achtkoppige team zijn er intussen zeven aan de slag in de andere divisies van uitgever Roularta. Een persoon - de commercieel directeur - werd ontslagen.

Technisch Management werd in de jaren tachtig van vorige eeuw groot als lijfblad van de ingenieursvereniging STI, het Studiecentrum voor Technisch Ingenieurs. STI heet vandaag VIK en is zelf, samen met KVIV onderdeel van de Vlaamse ingenieurskoepel ie-net.

Eind dat decennium veranderde Technisch Management van eigenaar en werd het intussen zieltogende tijdschrift door De Sikkel Media, een onderdeel van de leerboekenuitgever De Sikkel, verkocht aan het veel grotere Roularta.

Roularta, tot dan uitgever van het concurrentiële blad ‘Industrie’, smeedde meteen een nieuw concept: ‘Industrie Technisch Management’, later afgekort tot ‘ITM’. De afgelopen jaren liet ITM zich vooral opmerken als inrichter van de gekende Industrie Awards, een reeks prijzen die de inspanningen van industriële bedrijven om te innoveren honoreert.

Maar het heeft niet mogen baten. Ook bij ITM liet de economische en mediale crisis zijn sporen na. Dat, in combinatie van de komst van een low cost nichespeler en de gemiste kans om de print edities te versterken met een online platform, lijkt het blad finaal de das te hebben omgedaan. Waarbij uiteraard ook de positie van Roularta als beursgenoteerde en door trimestriële cijfers gedreven organisatie ongetwijfeld een rol heeft gespeeld.

Hoe dan ook: noch voor de industrie, noch voor de sector van de (vak)media, is het verdwijnen van ITM een goede zaak.

Want de teloorgang van een monument als ITM bevestigt dat de Belgische industrie met een structureel probleem kampt. Op een ogenblik dat alle indicatoren op een economisch herstel wijzen, investeren de bedrijven nog steeds 10% minder dan in de precrisisperiode, liet VBO gisteren nog weten.

Daardoor blijven ook de advertentiebudgetten – vaak vastgelegd op basis van de winstcijfers van het voorbije boekjaar - van de technische toeleveranciers aan de industrie op historisch lage niveaus. En laat het zakenmodel van de vaktijdschriften nu net gebaseerd zijn op quasi uitsluitend advertentie-inkomsten.

Bovendien was door het verdwijnen vorig jaar van enkele andere magazines, het speelveld van de volbloed Belgische technische media al erg klein geworden. In die mate zelfs dat vandaag - grosso modo - nog twee onafhankelijke uitgevers resten die zich in de markt van de ‘moeilijke’ technische mediasector overeind houden: PMG met onder meer de bladen Metallerie en Motion Control, en Mainpress met onder meer Engineeringnet Magazine en Maintenance Magazine.

Nochtans heeft de industrie wel degelijk behoefte aan zijn vakmedia. Want indien zij als lokale en onafhankelijke trendwatchers geen orde scheppen in het chaotische en hypercommerciële aanbod van het internet, hun voelhorens niet uitsteken en de verdienstelijke initiatieven van Belgische ingenieurs en technici niet signaleren, honoreren en stimuleren, wie doet het dan wel?

Wij wensen onze collega’s van ITM alvast veel sterkte toe: jullie hebben een uitstekende job gedaan in niet altijd even gemakkelijke omstandigheden, en ontegensprekelijk een verschil weten te maken voor de Belgische industrie.


Opiniestuk door Bert Belmans, hoofdredacteur en uitgever van Technisch Management in de beginjaren en thans van Engineeringnet print & online.